Η συμβουλή που… μπορεί να κάνει τη Χίλαρι Πρόεδρο

Twitter @EmOikonomidis

Μετά τον πρώτο Αφροαμερικανό, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν έτοιμες να αποκτήσουν την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής στις τάξεις των Δημοκρατικών, αλλά και ουσιαστικού αντιπάλου από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Χίλαρι Κλίντον φαντάζει “προορισμένη” από το πεπρωμένο να είναι υποψήφια στις εκλογές του 2016, και να κερδίσει ό, τι της στέρησε ο Μπαράκ Ομπάμα στην αναμέτρηση του 2008.

Η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών σαρώνει σε όλες

τις δημοσκοπήσεις, οι πολιτικοί αναλυτές ωστόσο δεν αισθάνονται απόλυτα βέβαιοι ότι, δια της Χίλαρι Κλίντον οι Δημοκρατικοί θα επαναλάβουν το ιστορικό προηγούμενο της πολιτικής ηγεμονίας των Ρεπουμπλικανών επί Ρήγκαν και Μπους του πρεσβύτερου, να παραμείνουν δηλαδή στον Λευκό Οίκο για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Οι αμφιβολίες εδράζονται στην ίδια την περίπτωση της Χίλαρι, που μοιάζει εξαιρετικά “εύθραυστη”. Η ίδια άλλωστε δεν αποτελεί νέα είσοδο στην αμερικανική πολιτική ζωή, ενώ κουβαλά μια σειρά από… ουρές του παρελθόντος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Τα ποσοστά “αντί” απέναντι στη Χίλαρι είναι μεγάλα, και είναι… εκεί. Φτάνει να βρεθεί και πάλι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, όπως συνέβη το 2008 στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι τις εκλογές του 2016 βέβαια, υπάρχει ακόμη ορατός δρόμος, και τα δεδομένα θα αλλάξουν ή θα διαφοροποιηθούν πολλές φορές. Γι’ αυτό και η Χίλαρι βρίσκεται στη φάση που… ακούει τι έχουν να τις πουν. Ώστε να προλάβει τυχόν απρόοπτα και ανατροπές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αξία η προτροπή που δημοσίως της έδωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου: “Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τους δυο τελευταίους Δημοκρατικούς Προέδρους. Όχι δηλαδή μόνο από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και από τον Μπιλ Κλίντον. Να διαμορφώσει μια καινούρια ατζέντα, να προσφέρει με πειστικό τρόπο στην αμερικανική κοινωνία ένα νέο, σύγχρονο όραμα. Τότε, δεν θα έχει αντίπαλο”, επεσήμανε ο έμπειρος Ρόμπερτ Γκιμπς.

Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσο η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να βγει από τη σκιά του Μπιλ Κλίντον. Γιατί, όσο δημοφιλής κι αν είναι, όσο μπροστά κι αν βρίσκεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η ηχώ του επωνύμου της παραπέμπει αυθόρμητα τη μέση αμερικανική οικογένεια στον χαρισματικό σύζυγό της.

Που, ακόμη και σήμερα, έχει τέτοια δυνατότητα επιρροής, ώστε κατάφερε στις προεδρικές εκλογές του 2012, από κοινού με τη… Μισέλ Ομπάμα, να αποκαταστήσουν τη ραγισμένη σχέση του Μπαράκ Ομπάμα με τον μεσαίο χώρο των ΗΠΑ, ώστε να μην ζήσουμε την ανησυχητική προοπτική να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως οικοδεσπότης ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα