«Η Μέρκελ έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ»

Στην αποκάλυψη ότι η Άνγκελα Μέρκελ πίστευε μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2012 ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη προέβη ο γνωστός Φλωρεντίνος τραπεζίτης Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, στο νέο του βιβλίο «Morire di Austerita» («Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα»).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή» από τα γραπτά του πρώην κορυφαίου στελέχους της ΕΚΤ προκύπτει επιπλέον

κάτι που θα έπρεπε να προξενήσει προβληματισμό και σε κυβερνητικούς κύκλους, καθώς επαληθεύει σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό και τον διεθνή Τύπο. Η ερμηνεία που δίνεται από υποστηρικτές της ελληνικής κυβέρνησης στην ξαφνική στροφή της Καγκελαρίου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ότι βρήκε στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά έναν Πρωθυπουργό πραγματικά αποφασισμένο για μεταρρυθμίσεις.

Προσεκτική και πραγματίστρια πολιτικός, η Μέρκελ δεν θα έπαιρνε ποτέ ένα μεγάλο ρίσκο χωρίς να έχει εξετάσει σε βάθος τις συνέπειες. Ζήτησε, λοιπόν, από τους ειδικούς της να εκπονήσουν μία αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι οικονομικοί κίνδυνοι ήταν απρόβλεπτοι και δεν μπορούσαν να υπολογιστούν με σαφήνεια. Αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν ο κρίσιμος παράγοντας για την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα