Η κυβέρνηση, η τρόικα και τα… καρδιοχτύπια

Στην κυβέρνηση εμφανίστηκαν έκπληκτοι από την ανακοίνωση της Κομισιόν, σχετικά με τη νέα αναβολή της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι πως είχαν λάβει αρκετά… μηνύματα το προηγούμενο διάστημα, που θα έπρεπε να τους έχουν κάνει πιο υποψιασμένους.

Η τρόικα περιμένει αποτελέσματα, αλλά αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει άλλα θέματα να τη… βασανίζουν.

Τα…

ενδοοικογενειακά θέματα, οι πλειστηριασμοί, ο φόρος ακινήτων, ο μέχρι χθες ανοιχτός «βραχνάς» της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν αποσυντονίσει την κυβέρνηση, η οποία αυτή την περίοδο κοιτάζει πολύ περισσότερο προς τα μέσα, παρά προς τα έξω.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε όσα αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί ,ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς. Στις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει το ΔΝΤ έστειλε ένα e-mail στα μέλη της τρόικας στην ευρωζώνη, αναλύοντας τα επιτεύγματα της Ελλάδας από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Όπως φαίνεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης μειώνεται σταδιακά, για να φτάσει στα απογοητευτικά (σύμφωνα με το ΔΝΤ) αποτελέσματα του Νοεμβρίου.

Αξίζει να αναφέρουμε όσα συγκεκριμένα αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα τον Ιούλιο έπιασε τους 28 από τους 35 στόχους του Μνημονίου, τον Αύγουστο τους 15 από τους 26, ενώ στη συνέχεια υπάρχει σημαντική πτώση.

Τον Σεπτέμβριο καταφέρνει να φέρει σε πέρας μόλις 13 από τα 47 προαπαιτούμενα, ενώ το ποσοστό επιτυχίας τον Οκτώβριο ήταν 4 στα 20. Για να φτάσουμε στον Νοέμβριο, στον οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν πέτυχε κανέναν από τους 7 στόχους της.

Συνολικά, έχουμε πετύχει 60 από τους 135 στόχους που είχαν τεθεί και είναι προφανές πως η κυβέρνηση «πάσχει» να διαχειριστεί τις εντός των τειχών αδυναμίες της, να διασφαλίσει την κυβερνητική της πλειοψηφία.

Κάπως έτσι φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται και η πρόσφατη πρόβλεψη του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών πως η Ελλάδα θα ερχόταν σε συμφωνία με την τρόικα πριν από το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα