Η Ευρώπη θα προχωρήσει – η Ελλάδα θα ακολουθήσει;

Τα πρόσφατα μηνύματα που φτάνουν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, Κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές και η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat είναι οι κορωνίδες μιας συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας που αποδίδει μετά από 2 χρόνια σκληρών θυσιών, αλλά και μεθοδικής δουλειάς.

Την ίδια στιγμή ωστόσο που η Ελλάδα

προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, η υπόλοιπη Ευρώπη σχεδιάζει τα επόμενα βήματα. Με το χειρότερο κομμάτι της κρίσης πίσω μας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και με όπλο τη συμφωνία για την Τραπεζική Ένωση και το Μηχανισμό Διάσωσης –εργαλεία που δημιουργήθηκαν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η συγκυρία μοιάζει να ευνοεί τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Βρισκόμαστε στην αρχή του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, το οποίο καθορίζει το ύψος και την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε πολιτικές και προγράμματα. Επομένως και κονδύλια διαθέσιμα θα υπάρχουν το αμέσως προσεχές διάστημα –που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην Ευρώπη- αλλά και δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν εντωμεταξύ προκύψει.

Εδώ είναι που ο ρόλος του Ευρωπαϊκού θα είναι κρίσιμος, καθώς συναποφασίζει με το Συμβούλιο, τις Κυβερνήσεις, τις όποιες αλλαγές. Κρίσιμη θα είναι και η εκπροσώπηση κάθε χώρας, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι στη διαπραγμάτευση θα προβλεφθούν ειδικά μέτρα για τις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση –και που τα δεδομένα αυτά δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο σύνολό τους, καθώς ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα στοιχεία πριν από την κρίση. Γεγονός για το οποίο οφείλω να πω ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης και εγώ είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή από το 2010, ως τότε Τομεάρχες ΕΣΠΑ και Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Μέσω της περιφερειακής της πολιτικής, η Ε.Ε. μεταφέρει πόρους από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες περιφέρειες. Επιδιώκονται ως βασικά σημεία α) το να γίνουν οι χώρες και οι περιφέρειες ελκυστικότερες για επενδύσεις μέσω της προσβασιμότητας, της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και της διατήρησης του περιβαλλοντικού δυναμικού τους, β) να προωθηθούν η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα μέσω της ανάπτυξης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και γ) να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω της αύξησης των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν υπάρχει σημείο από αυτά που προανέφερα που να μην αγγίζει μια ελληνική πτυχή, που να μη μεταφράζεται στην καθημερινότητά μας.

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές λοιπόν θέτουν επί τάπητος συγκεκριμένα θέματα και όχι αυτά που ορισμένες λαϊκιστικές και, εντέλει, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, θέλουν να μας παρουσιάσουν. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα ακολουθήσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη στη νέα μετά κρίσης εποχή, αν θα εξασφαλίσουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται για την πρόοδό της και όχι ως γραφικός φωνακλάς.

Ίσως τελικά να μην υπάρχει κανένα δίλημμα. Υπάρχει η απόφαση των Ελλήνων -που διαπιστώνω παντού στην περιοδεία μου σε όλη την Ελλάδα- να κρατήσουν, προς όφελος της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή πορεία μας, όπως τη χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την εποχή που η τότε δημαγωγία μιλούσε -τι σύμπτωση- για …έξοδο από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ.

Ο Κωστής Μουσουρούλης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τ. Βουλευτής Χίου και τ. Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου. Είναι οικονομολόγος, με μεταπτυχιακά στην ευρωπαϊκή οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα