Η επέτειος της πρώτης Ιντιφάντα, και η σημερινή Χαμάς

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 1987 οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Γάζας ξεκίνησαν την Ιντιφάντα (λαϊκή εξέγερση) ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Οι συνεχείς κατασχέσεις γης και η εγκατάσταση εποίκων στην καρδιά των Κατεχόμενων όπως επίσης και η συστηματική και αδιάκοπη καταπίεση αποτέλεσαν τις κυριότερες αιτίες αυτής της εξέγερσης.

Δεκέμβριος του 2012 ο ΟΗΕ λαμβάνει μια ιστορική απόφαση δίνει στην Παλαιστίνη το ρόλο του κράτους – παρατηρητή. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Μαχμούντ

Αμπάς κάνει έκκληση «να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό γέννησης για τη χώρα του»,  όπερ και εγένετο. Ο Αμπάς μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτα τον Γιάσερ Αραφάτ, ωστόσο πιστώνεται την επιτυχία της απόφασης του ΟΗΕ. Αλλά και χρεώνεται την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε στη Χαμάς το Μάρτιο του 2007, ενώ λίγους μήνες αργότερα εξέδωσε διάταγμα που έθετε εκτός νόμου την στρατιωτική και εκτελεστική δύναμη της Χαμάς.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα πολύ να εστιάσω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της wikepedia  Η Χαμάς (حركة حماس, ή Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya ή «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης») είναι μία παλαιστινιακή, σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα.  Ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, συναρτήθηκε με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Χαμάς αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση,  το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και απαγορεύεται στην Ιορδανία. Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν μόνο την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, ως τρομοκρατική οργάνωση. Αμερική και Ευρώπη  έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς σε διεθνές επίπεδο, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτείται  από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν καθώς και από  την παλαιστινιακή ομογένεια, και ιδιώτες ευεργέτες σε άλλα αραβικά κράτη.

Πως γίνεται όμως μια τρομοκρατική οργάνωση να έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή; Η Χαμάς έχει αποκτήσει δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία με τη δημιουργία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών συστημάτων, βιβλιοθηκών, κοινωνικών προγραμμάτων και άλλων υπηρεσιών σε όλη τη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος. Η Χαμάς περιγράφει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως πολιτική και όχι θρησκευτική, και στη διακήρυξη της αναφέρει: «Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της τζιχάντ», δηλαδή μέσω Ιερού Πολέμου.

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του ΟΗΕ κατέβασε στους δρόμους χιλιάδες Παλαιστίνιους οι οποίοι διαδήλωσαν ξέφρενα για την αναγνώριση του κράτους τους από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, απόφαση που πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Ο επί

Keywords
Τυχαία Θέματα