Η Αθήνα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον

Η Αθήνα είναι η πόλη που μεσουράνησε τον 5ο αιώνα π.Χ. ήκμασε τον χρυσό αιώνα του Περικλή και παρακμάζει όλους τους υπόλοιπους. Φτάνοντας στον 21ο αιώνα να δείχνει ξένη, εχθρική, επικίνδυνη, απρόσωπη, φάντασμα του ίδιου της του εαυτού. Από λίκνο του πολιτισμού, κοιτίδα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και της τέχνης κατέληξε στις μέρες μας μια υδροκέφαλη ανεξέλεγκτη πρωτεύουσα που διαρκώς διευρύνει τα σύνορα της χωρίς μορφή, χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο πόλεως, υστερώντας βασικά έργα υποδομής

όπως αποχετευτικό δίκτυο σε κάποιες περιοχές, χωρίς να μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπως δρόμους, πλατείες, γήπεδα, σχολεία κτλ. Αδυνατεί να προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον, ένα βιοτικό επίπεδο, μια αίσθηση ασφάλειας. Στις περισσότερες και ποιό σημαντικές περιοχές του κέντρου παρουσιάζει την εικόνα ενός συμπλέγματος πολυκατοικιών που κρατάει τους πολίτες της ασφυκτικά κλεισμένους στις γειτονιές να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στα μικρά τσιμεντένια κουτιά που ονομάζονται διαμερίσματα.

Πως μπορεί να αναπτυχθεί σωστά μια πόλη, όταν στα προηγούμενα άλυτα προβλήματα εναποτίθενται διαρκώς καινούργια. Όταν συσσωρεύει μετανάστες από διάφορες τριτοκοσμικές χώρες χωρίς πρόγραμμα ένταξης τους στον κοινωνικό ιστό και υγειονομικό έλεγχο δημιουργώντας ανοδικά επεισόδια ρατσισμού. Πως μπορεί να αναπτυχθεί σωστά μια πόλη, όταν η οικονομική κρίση φέρνει την χρεοκοπία στα νοικοκυριά και η εργασία μετατρέπετε από δικαίωμα σε προνόμιο, μεταλλάσσοντας ολόκληρες περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος σε περιοχές φαντάσματα γεμάτες με λουκέτα. Πως μπορεί να ζητάμε την τουριστική ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον τουρίστα, όταν του κάνουμε την ζωή δύσκολη αντί για ευχάριστη με τις απεργίες, τους βρώμικους δρόμους και την έλλειψη ενδιαφέροντος προς την τουριστική υποδομή και την εξωστρέφεια. Όλα αυτά οδηγούν στην παρακμή, τον φόβο, την ανασφάλεια. Οδηγούν στους άστεγους συμπολίτες μας, στο λαθρεμπόριο, στην εγκληματικότητα, στον μαρασμό στην εγκατάλειψη αυτής της πόλης στο έλεος της, την μετανάστευση των νέων προς ένα καλύτερο αύριο. Μια πόλη σε μαρασμό σημαίνει και πολίτες σε μαρασμό, μιζέρια, μελαγχολία, αυτοκτονικές τάσεις, αντιδραστικότητα, επιθετική συμπεριφορά με ξεσπάσματα έντασης και φαινόμενα αναρχίας.

Η Αθήνα έχει ένα ένδοξο παρελθόν και της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Όλα αυτά δεν αλλάζουν με λόγια και υποσχέσεις, αλλάζουν με σχεδιασμό, διαφάνεια, σωστή οργάνωση, διαχείριση, έλεγχο και σωστή εφαρμογή υλοποίησης. Αλλάζουν με επιβολή μέτρων και κίνητρα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλάζουν από τους ενεργούς πολίτες που αγαπούν και υποστηρίζουν την πόλη τους, τους ανθρώπους με δημιουργικό πνεύμα και διάθεση για δουλειά. Η ¨Αθήνα μπορεί¨ να γίνει η πόλη που ονειρευόμαστε μόνον με την δική μας συμβολή είναι μερίδιο ευθύνης όλων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα