Η Malala Yosafzai επιστρέφει στα θρανία

Η Malala Yousafzai, η 15αχρόνη Πακιστανή μαθήτρια και ακτιβίστρια υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών, επέστρεψε στα θρανία για πρώτη φορά σήμερα μετά τα σοβαρά τραύματα που υπέστη όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μέλος των Ταλιμπάν τον Οκτώβριο. Ξεκινά σαν μαθήτρια της 3ης Γυμνασίου στο Edgbaston High School, το παλαιότερο ιδιωτικό σχολείο θηλέων του Birmingham της Μ. Βρετανίας.

Σε δήλωσή της η Malala είπε:

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που σήμερα εκπλήρωσα το

όνειρό μου να επιστρέψω στο σχολείο. Επιθυμώ όλα τα κορίτσια του κόσμου να έχουν αυτή την ευκαιρία. Μου λείπουν πολύ οι συμμαθητές μου στο Πακιστάν αλλά ανυπομονώ να γνωρίσω του καθηγητές και να κάνω καινούριους φίλους εδώ στο Birmingham.”

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, η Malala δέχθηκε επίθεση ενώ επέστρεφε από το σχολείο στο βορειοδυτικό Πακιστάν και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Μ. Βρετανία για ειδική θεραπεία. Αφού υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο κρανίο της και έλαβε κοχλιακά εμφυτεύματα, πήρε εξιτήριο τον Φεβρουάριο.

Ήρθε στη δεύτερη θέση για το Πρόσωπο της Χρονιάς 2012 του περιοδικού TIME, χαρακτηριζόμενη ως «η πιο αξιοθαύμαστη συνήγορος των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως». Η επίθεση των Ταλιμπάν δεν σιώπησε την νέα κοπέλα αλλά αντιθέτως την μετέτρεψε σε σύμβολο των δικαιωμάτων των γυναικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα