Γρ. Ζαφειρόπουλος: Να μη θέσουν την ατζέντα τους οι φωνές του λαϊκισμού

Για μια Ελλάδα με ισχυρή φωνή και παρουσία, σε μια Ευρώπη που θα πρέπει να αλλάξει, αφήνοντας πίσω τις πολιτικές λιτότητες, και πλησιάζοντας περισσότερο τις πραγματικές ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, μίλησε ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος με τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με πολυετή διαδρομή στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στα ευρωπαϊκά φόρα, αναφέρθηκε στη διαχρονική στάση ευθύνης της κεντροδεξιάς παράταξης,

και στην ανάγκη να μην επιτραπεί στις φωνές του λαϊκισμού, όπως χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσδιορίσουν τη δική τους ατζέντα για το μέλλον της χώρας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”:

“- Από την Αυτοδιοίκηση στην Ευρωβουλή. Κάνετε ένα σημαντικό βήμα στην προσωπική πολιτική σταδιοδρομία σας, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, και με τους κανόνες του παιχνιδιού να έχουν αλλάξει, λόγω της απευθείας εκλογής από την κοινωνία. Σας προβλημάτισε η ζύμωση μέχρι την τελική απόφαση;

“Καθόλου. Η διαδρομή μου στα κοινά άλλωστε, δεν υπήρξε ποτέ εύκολη ή αυτονόητη. Σε νεαρή ηλικία εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αφού αγωνίστηκα και κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, ώστε να με εκλέγουν σε δύο εκλογικές διαδικασίες πρώτο σε σταυρούς από όλους τους συνδυασμούς. Επίσης, με τίμησαν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους δίνοντάς μου την εντολή να υπηρετήσω στην πόλη μας από το αξίωμα του δημάρχου για δύο συνεχόμενες θητείες.

Δεν πορεύτηκα ποτέ στα σίγουρα. Άλλωστε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην πολιτική αγωνίζεσαι με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος αλλά με την βεβαιότητα και την πίστη στο σκοπό που υπηρετείς.

Πάντοτε είχα ως εφαλτήριο τη διάθεση να αγωνιστώ για τον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ και τους συμπολίτες μου. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο εθνικής διαδρομής, που θα κρίνει το μέλλον των γενιών που έρχονται, είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη και ακόμα πιο σημαντική η πρόκληση να αγωνιστείς ακριβώς μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Γιατί αυτό που κρίνεται είναι το μέλλον του τόπου μας άρα το αύριο των παιδιών μας”.

- Συμφωνείτε λοιπόν ότι στις εκλογές αυτές θα κριθεί η κυβέρνηση και οι πολίτες θα επιλέξουν σύμφωνα με το πόσο άλλαξε η ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

“Το ακριβώς αντίθετο θα πρέπει να συμβεί. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ένα πολύ πιο βαθύ και σύνθετο περιεχόμενο, από την αποτίμηση της εσωτερικής πολιτικής στα κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Αποφασίζουμε για το ποιά Ευρώπη θέλουμε. Για εμάς και τα παιδιά μας. Και ποιόν ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει για μια διαφορετική Ευρώπη, η Ελλάδα της ανεξάντλητης ιστορικής βαρύτητας, των απεριόριστων εθνικών δυνατοτήτων, και ενός ανθρώπινου δυναμικού περήφανου και προικισμένου, ακόμη και σε μια εποχή κρίσης και προβληματισμού, σαν και αυτή που βιώνουμε.

Γι’ αυτό και, παρ’ όλο που αντιλαμβάνομαι και σέβομαι την απογοήτευση και τον προβληματισμό πολλών συμπολιτών μας λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια, θα αγωνιστώ ώστε η τιμωρητική λογική να μην πρυτανεύσει και ουσιαστικά υποθηκεύσει την πορεία της χώρας την επόμενη περίοδο.

Αν αφήσουμε στις φωνές του λαϊκισμού να θέσουν τη μίζερη ατζέντα τους, θα έχουμε χάσει ακόμη μια ευκαιρία να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια, σε μια Ευρώπη που θα έρθει πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες λαών και κοινωνιών”.

- Δηλαδή, δεν σας βρίσκει σύμφωνο το δίλημμα ”με την Ελλάδα ή τη Μέρκελ”, που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση;

“Νομίζω ότι για ακόμη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του, δηλαδή η ηγεσία αλλά και τα στελέχη του, επιλέγει μια στρατηγική που μοιάζει με… ωδή στην υπερβολή και τις ακρότητες, για να παραμερίσει την κεντρική συζήτηση που τον αφορά.

Δηλαδή, την απουσία πραγματικού εθνικού οράματος και συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα μετά την κρίση, πέρα και μακριά από τα Μνημόνια στα οποία μας οδήγησαν ακριβώς τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες, που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο μιας κοινής πατρίδας, όπως είναι για εμάς σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε ενεργό κύτταρο αυτής της πολιτικής ένωσης καλείται να διαδραματίσει ανά περιόδους τον ρόλο που του αναλογεί. Αυτό, πιστεύω ότι έπραξε και η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Παρόλο λοιπόν που από τη Γερμανία ξεκίνησε η σύλληψη και επιβολή μιας πολιτικής λιτότητας, η οποία επέδρασε στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω και της πολιτικής ατολμίας και της εμμονής κάποιων γραφειοκρατών των Βρυξελλών, οφείλουμε την ίδια στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι χάρη και στις προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ αποσοβήθηκε ο κίνδυνος της διάλυσης της ευρωζώνης. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί και συγχωροχάρτι για προσβλητικές συμπεριφορές του παρελθόντος εκ μέρους ευρωπαίων εταίρων μας όπως και οι Γερμανοί αλλά παράλληλα δεν έχει δικαίωμα κανένας, μία σκληρή πρακτική και στάση να θέλει να την δαιμονοποιήσει και να την στοχοποιεί.

Στόχος, πλέον, είναι να μπορέσουμε από την επομένη των ευρωεκλογών να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής, όχι… στο κενό, αλλά με βάση μια Ενωμένη Ευρώπη που άντεξε”.

- Γιατί λοιπόν να ψηφίσουν οι πολίτες Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις ευρωεκλογές. Και γιατί να εμπιστευτούν τη μια από τις ψήφους τους στον Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο;

“Ας τα πάρουμε από την αρχή. Για μένα το πρωτεύον είναι να παρακινηθεί η ελληνική κοινωνία να φτάσει στην κάλπη, και να τοποθετηθεί για το μέλλον της.

Και το λέω αυτό διότι αισθάνομαι ότι τα τελευταία χρόνια μια σιωπηλή πλειοψηφία μετριοπαθών ανθρώπων, απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και το εθνικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε, με δραματικές συνέπειες για την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, επέλεξαν να μείνουν μακριά. Να απέχουν.

Η στάση αυτή είναι κατανοητή. Δεν βοηθάει όμως ούτε τους ίδιους, ούτε συνολικά την κοινή βούληση να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Στη δική τους αποχή και απάθεια ποντάρουν τα άκρα, οι ακραίοι και οι θιασώτες του λαϊκισμού και των ακροτήτων, για να βρουν ωφέλιμο χώρο στον δημόσιο βίο, και ταυτόχρονα ρόλο για τον εαυτό τους. Σε αυτή την αποχή, βέβαια, ποντάρουν και αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν τα στραβά του παρελθόντος. Αδιαφορώντας φυσικά για την Ελλάδα, τη διαφύλαξη των κεκτημένων και το μέλλον του τόπου.

Από τη στιγμή που αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία θα φτάσει στην κάλπη, πιστεύω ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Παράταξή μας είναι αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε διαχρονικά η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, που κλήθηκε να ανοίξει δρόμους για το μέλλον της Ελλάδας.

Πολλές φορές, κλήθηκε να διορθώσει δεινά που κόμισε στην Ελλάδα ο λαϊκισμός, τον οποίο εξέφραζαν διαχρονικά εκείνοι οι οποίοι αναλαμβανόντουσαν το κράτος ως κομματικό λάφυρο και η πλειονότητα των οποίων σήμερα έχει βρει πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, λοιπόν, αυτής της χώρας, προς απογοήτευση κάποιων, δεν έχουν ασθενή μνήμη.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν είναι η φυσική, εθνική επιλογή για τους πολίτες που μπορούν ψύχραιμα να αποκωδικοποιήσουν τα καινούρια δεδομένα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση.

Άλλωστε, η γνώση που μου έχει προσφέρει η 20ετής παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση και η εμπειρία από την συμμετοχή μου επί 7 έτη στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώ ότι αποτελούν θετικές προϋποθέσεις προκειμένου οι πολίτες αυτής της χώρας να αξιολογήσουν θετικά την παρουσία μου και να υποστηρίξουν την συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη περίοδο.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι λογικό να διεκδικώ να εκφράσω και εγώ τη δυναμική κοινωνία των ενεργών πολιτών, που κατανοεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή, ηχηρή και αξιόπιστη φωνή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υποχρέωση και στόχος όλων μας είναι να είμαστε συνδιαμορφωτές του μέλλοντός μας, και όχι άβουλοι και απρόθυμοι θεατές ενός σεναρίου που θα παραγνωρίζει ότι το brand name της Ελλάδας, παραμένει πανίσχυρο.

Και μπορεί να παρακινήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε μια μάχη ιδεών, πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας, ως γέφυρα για ένα ρεαλιστικά και όχι ρομαντικά καλύτερο μέλλον.

Για την Ευρώπη που όλοι μαζί θέλουμε, και την Ελλάδα που αξίζουμε.”

Keywords
Τυχαία Θέματα