Γιώργος: Να μην θυσιάσουμε τη Δημοκρατία στις απαιτήσεις των αγορών

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Μεξικό ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε κυρίως στην οικονομική κρίση και την ανεργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε αρχικά «το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει στις πλάτες των πιο αδύναμων στις κοινωνίες μας» και συμπλήρωσε: «Η ανεργία έχει φτάσει το 26,8% στην

Ελλάδα, το 25,1% στην Ισπανία και το 14,6% στην Πορτογαλία. Και η ανεργία των νέων, έχει φτάσει στο 40-50% σε πολλές χώρες».

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι, το ΑΕΠ και η ανάπτυξη, δεν αντανακλούν πλέον την πραγματική εικόνα των κοινωνιών μας. Και η αιτία είναι ότι, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μεγαλώνει το χάσμα της ανισότητας».

Το πιο ανησυχητικό «στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας» σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι «ότι οι πιέσεις στις κοινωνίες μας δημιούργησαν μια υποχώρηση. Καθώς οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, βλέπουμε την άνοδο της πολίτικης του φόβου».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε τη δημοκρατία στις απαιτήσεις των αγορών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάζουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την ευημερία τους στο όνομα του ανταγωνισμού.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι θα υπάρχει πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανθρώπων στο όνομα των συνόρων.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε το περιβάλλον μας, στο όνομα του εύκολου κέρδους.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να δεχτούμε τις ανισότητες και τις αδικίες στο όνομα της ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα