Φυλάκιση 10 ετών για δυο Σαουδάραβες ακτιβιστές

Οι Mohammed Al-Qahtani και Abdullah Al-Hamid, γνωστοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκαν το Σαββατοκύριακο σε 10ετή φυλάκιση, μετά την ολοκλήρωση της δίκης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα.

Συγκεκριμένα, ο Al-Qahtani, καθηγητής Οικονομικών, έχει κατηγορήσει ανοιχτά το δικαστικό σύστημα και τη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας. Η κριτική του είχε επικεντρωθεί στην αυθαίρετη φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Μάλιστα, το 2012, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων

δικαιωμάτων.

Την Κυριακή καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και άλλα 10 χρόνια ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε αφορούσε σε 9 αδικήματα, όπως η ίδρυση παράνομης οργάνωσης και το γεγονός πως έστρεψε διεθνείς οργανισμούς κατά του Βασιλείου, μεταξύ άλλων.

Ως μέρος της ετυμηγορίας, διατάχθηκε η παύση λειτουργίας της οργάνωσης των δύο ανδρών, η Σαουδική Ένωση Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, και η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η οργάνωση λειτουργούσε από το 2009 και συνεργαζόταν με ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός της χώρας και την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Φυλακίσεις, με σκοπό να βοηθούν τις οικογένειες πολιτικών κρατουμένων να ασκούν αγωγές κατά της Σαουδικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα