Ετοιμάζουν ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ

Η κυβέρνηση αναζητά μία λύση που θα δώσει «ανάσα» στους 100 χιλιάδες περίπου δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Αυτή είναι μία ειδική κατηγορία δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, που είχαν ιδιαίτερη χαμηλή δόση, αλλά λόγω κρίσης μπήκαν και αυτά στο «κόκκινο» καθώς οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Τα δάνεια τα οποία χορηγούσε ο ΟΕΚ μέχρι και το 2011 με επιδότηση επιτοκίου

και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου με 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου διαρκούσε 9 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον ενός χαμηλού περιθωρίου προσαύξησης και της εισφοράς 0,12% υπέρ του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», αναζητείται φόρμουλα από το υπουργείο Ανάπτυξης που θα επιτρέψει την ρύθμιση αυτών των δανείων, έτσι ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου που κυμαίνεται από 50% ως 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δικαιούχου, χωρίς να αλλάζει η σύμβαση.

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης μετά τα 15 έτη με σαφείς όρους, καθώς αυτή η δυνατότητα μπορεί ήδη να παρέχεται, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως στην ουσία δεν λειτουργεί!

Σύμφωνα με καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΩ τα πιστωτικά ιδρύματα είτε ζητούν από τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνεια με νέα σύμβαση η οποία δεν προβλέπει επιδότηση, είτε τους απαντούν ότι τα δάνεια δεν ρυθμίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα