Επίθεση με πύραυλο στο Χαλέπι. Νεκρά πέντε παιδιά

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού, αλλά και στις πόλεις Χομς και Χαλέπι, όπου ένας πύραυλος σκότωσε 10 ανθρώπους την ώρα που στην Ελβετία ανέβαινε η αυλαία της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου για τη Συρία με τη συμμετοχή του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύτηκε από στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στη συνοικία Μαασρανίγια στο Χαλέπι και σκότωσε 10 ανθρώπους,

εκ των οποίων 5 παιδιά και 3 γυναίκες, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επρόκειτο για έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Από τον Ιούλιο του 2012 η άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας συγκλονίζεται καθημερινά από επεισόδια βίας—και από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει γίνει στόχος μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών από μέρους του καθεστώτος με εκατοντάδες νεκρούς.

Σε άλλο σημείο του Χαλεπίου σημειώθηκαν μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, με τους τελευταίους να επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος στη συνοικία Αζιζίγια.

«Ο στρατός επιχειρεί να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι αντάρτες μάχονται επίσης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) προκειμένου να προωθηθούν στο Χαλέπι» υποστήριξε ακτιβιστής στην επαρχία, ο οποίος συστήθηκε με το όνομα Αμπού Ομάρ.

Αυτή η ομάδα ενόπλων τζιχαντιστών, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και απέναντι στην οποία αρχικά οι αντάρτες ήταν θετικά διακείμενοι καθώς πίστευαν ότι θα τους βοηθούσε να πολεμήσουν το καθεστώς, από τις αρχές του μήνα συγκρούεται με πολλές ομάδες ανταρτών, που δεν κρύβουν την οργή τους για τις ακρότητες που αποδίδονται στο ΙΚΙΛ άλλα και για τις ηγεμονικές βλέψεις της οργάνωσης αυτής. Ένα παιδί σκοτώθηκε σήμερα κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και μαχητών του ΙΚΙΛ στο Νταρκούς, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας.

Σε περιοχές βόρεια της Δαμασκού οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών στη ζώνη της Σαϊντνάγια, ενώ σε κοντινή τοποθεσία 10 στρατιωτικοί, εκ των οποίων 3 ήσαν αξιωματικοί, έχασαν την ζωή τους στον τομέα της Ζαμπάντανι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού βομβάρδισαν τομείς της επαρχίας Χάμα (στα κεντρικά) χρησιμοποιώντας βαρέλια με εκρηκτικά, προσέθεσε η οργάνωση.

Στη Χομς , όπου οι περιοχές που έχουν καταλάβει οι αντάρτες βρίσκονται υπό πολιορκία επί σχεδόν 600 ημέρες, ο στρατός βομβάρδισε τη συνοικία Ουάερ, όπου έχουν σπεύσει χιλιάδες κάτοικοι αναζητώντας καταφύγιο από τα επεισόδια βίας σε άλλες συνοικίες της πόλης.

«Η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν έχει μεταβληθεί καθόλου, παρά την έναρξη των εργασιών της Ειρηνευτικής Συνόδου στην Ελβετία. Στα κυριότερα μέτωπα οι συγκρούσεις μαίνονται, όλα (είναι) όπως χθες» υπογράμμισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την αρχή της σύρραξης, τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα