Επιστροφή στη συρρίκνωση για τη γερμανική οικονομία;

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσαν στους αναλυτές τα νέα που μαθεύτηκαν σήμερα για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και ιδίως για τον ιδιωτικό της τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβριο, με την βιομηχανία και τις υπηρεσίες να πλήττονται σφοδρότερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο από τις 50,9 μονάδες στις 49,2, ενώ αντίστοιχη ήταν η καταγραφή

και για την βιομηχανία, που μετρήθηκε στις 47,9 μονάδες από τις 50,6 του προηγούμενου μήνα.

Τα νέα παραπέμπουν, κατά τους αναλυτές, σε πιθανή επιστροφή της Γερμανίας σε υφεσιακούς ρυθμούς στο τρέχον τρίμηνο, με την βιομηχανία της χώρας να εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης και επηρεασμού από την γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη.

Η πολιτική λιτότητας που υπαγορεύεται από το Βερολίνο μειώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών και κατ’ επέκταση την ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα, και, όπως είναι προφανές, αρχίζει να βλάπτει και την ίδια την Γερμανία. Αυτό δεν αποκλείεται να έχει ανάλογες επιπτώσεις και στις ελπίδες της Καγκελαρίου Angela Merkel για απρόσκοπτη συνέχιση του συνασπισμού της με τους Φιλελευθέρους και μετά τον Σεπτέμβριο, αφού, δεδομένων των εξελίξεων, το σενάριο της «επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης χρέους» είναι αμφίβολο ότι θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο εύπεπτο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους…

Keywords
Τυχαία Θέματα