Ένας Ευρωπαίος διανοητής στο πλευρό του Σαμαρά

Η εποχή της κρίσης που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεννά την ανάγκη για συνθέσεις, καινούριες αναζητήσεις και δημιουργική αμφισβήτηση του παραδοσιακού, του συνηθισμένου, ενίοτε του ξεπερασμένου.

Σε αυτή την επώδυνη διαδρομή προς το “μετά την κρίση” λοιπόν, έχουν αξία και σημασία οι θέσεις και οι προτάσεις προσωπικοτήτων που ανάλωσαν τη ζωή τους στο να κοιτάζουν πιο μακριά. Να ψάχνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που κατανοούν εγκαίρως ότι θα γεννήσει η ίδια η ζωή.

Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο Γάλλος φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ερευνητής και αρθρογράφος της εφημερίδας “Le Figaro” Λικ

Φερί, ο οποίος θα βρεθεί αύριο στο στάδιο του ΤΑΕ-ΚΒΟΝ-ΝΤΟ, για την έναρξη του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Λικ Φερί θεωρείται ένας σύγχρονος διανοητής της Κεντροδεξιάς, με ιδέες που μπόλιασαν τον “γκολισμό” του Σιράκ, και αποτέλεσαν πρώτη ύλη για την πλατφόρμα πολιτικής ηγεμονίας πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, στη θυελλώδη πορεία του προς την εξουσία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2007 στη Γαλλία.

Ο Γάλλος διανοητής διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός παιδείας των κυβερνήσεων του Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, επί Προεδρίας του Ζακ Σιράκ, και ανήκει σε εκείνους που υποστηρίζουν ενθέρμως την ιστορική αναγκαιότητα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, επικεντρωμένη στις ανάγκες των πολιτών της, και πολιτικά ενωμένη, όπως την είχαν φανταστεί οι ιδρυτές της, πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ο Λικ Φερί πάντως δεν θα είναι… μόνος του αύριο στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Θα βρίσκονται ακόμη εκεί ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ, Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές καθώς και πενταμελής αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επικεφαλής υπουργό της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα