Διάσωση με συμμετοχή και καταθετών προωθεί η Γερμανία για την Κύπρο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών, επιθυμεί στην διάσωση της Κύπρου να μην συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Γερμανοί φορολογούμενοι. Αντ’ αυτού, «το μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Η προωθούμενη αυτή λύση θα διαφέρει συγκριτικά με αυτήν

που επιλέχθηκε π.χ. για την Ισπανία. Έτσι, η Γερμανία δεν επιθυμεί την δημιουργία «κακής τράπεζας», στην οποία θα μεταφέρονταν τα χρέη των προβληματικών κυπριακών τραπεζών.

Αυτή την φορά, όπως μεταφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στην εφημερίδα, στη λύση θα συμπεριλαμβάνεται η ανάληψη ζημιών και από τους μετόχους των τραπεζών, τους κατόχους των κρατικών κυπριακών ομολόγων, αλλά και τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων που θα λάβουν βοήθεια. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι στα πλαίσια της «γερμανικής διάσωσης» θα επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις.

Τα σχέδιά της η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρατήσει κρυφά, επειδή υπάρχει ο φόβος οι καταθέτες, ιδιαίτερα Ρώσοι και Βρετανοί που διατηρούν υψηλά κεφάλαια σε κυπριακές τράπεζες, να τα αποσύρουν πριν οι αποφάσεις αυτές εφαρμοσθούν. Κάτι τέτοιο, εκτός από το προφανές όφελος για τους ίδιους, θα συνεπαγόταν και πιθανή άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα προτεινόμενα σχέδια, προβάλλεται και ένα που θα ακολουθεί το επιτυχημένο πρότυπο διάσωσης των τραπεζών της Σουηδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η σουηδική κυβέρνηση τότε εγγυήθηκε μεν τις τραπεζικές καταθέσεις, με αντίτιμο όμως την συμμετοχή στις ζημιές και των ίδιων των ιδιοκτητών των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης κάνουν την γερμανική κυβέρνηση να υιοθετεί ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Λευκωσία, αφού κάθε νέα συμμετοχή των φορολογουμένων της Γερμανίας σε πακέτο διάσωσης προσκρούει σε έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίστοιχη πολιτική φθορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα