Διάγγελμα Μέρκελ κατά της… ανευθυνότητας

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας». Αυτή την καθόλου καθησυχαστική διαπίστωση κάνει η Καγκελάριος, Angela Merkel, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προς τον γερμανικό λαό, μέρος του οποίου έχει προδημοσιευθεί.

Η ηγέτης της Γερμανίας θεωρεί ότι το οικονομικό περιβάλλον γίνεται δυσκολότερο για την χώρα της. Δηλώνει επίγνωση του γεγονότος ότι πολλοί συμπατριώτες της ανησυχούν για τις εξελίξεις που θα φέρει το νέο έτος, αλλά θεωρεί

ότι οι δυσκολίες αυτές του οικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως κίνητρο και με θάρρος. Οι Γερμανοί χρειάζονται την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην διατήρηση της ευημερίας τους και την κοινωνική συνοχή, κάτι που αποδεικνύει κατ’ αυτήν και η ιστορία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η Καγκελάριος προειδοποιεί τον γερμανικό λαό ότι η κρίση απέχει πολύ από το να θεωρείται ξεπερασμένη, κάτι που αποδίδει και στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν φαίνεται να έμαθε αρκετά από την προηγούμενη που ξέσπασε το 2008: «Ποτέ άλλοτε δεν επιτρέπεται να κυριαρχήσει μια τέτοια ανευθυνότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Τον ρόλο του προστάτη του ανθρώπου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πιστεύει ότι πρέπει να παίζει το κράτος και η Angela Merkel καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαραίτητη υπομονή, ώσπου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν τους προσδοκώμενους καρπούς.

Μεγάλος βάρος δίνει η Καγκελάριος στην έρευνα, η οποία, πέραν των άλλων, αποφέρει στην Γερμανία πολυάριθμες θέσεις εργασίας. Για τον σκοπό αυτό υπόσχεται να αυξήσει τις σχετικές επενδύσεις τόσο στην έρευνα όσο και στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στους καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι δίνουν το παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς και θυσιάζονται για την ασφάλεια και την ευημερία των υπολοίπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα