«Δεν είναι πολεμοχαρής η απόφαση για τη Συρία»

Η απόφαση της ΕΕ να άρει το εμπάργκο των όπλων “δεν είναι μια πολεμοχαρής απόφαση”, υποστήριξε σήμερα το Παρίσι, ενώ η Μόσχα αντέτεινε ότι αυτή η άρση προκαλεί ζημιά στις ρωσοαμερικανικές προσπάθειες για την οργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης σχετικά με τη Συρία.

“Η απόφαση για την άρση του εμπάργκο δεν είναι μια πολεμοχαρής απόφαση, έρχεται για να υποστηρίξει μια πολιτική λύση. Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης στη Γενεύη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών

Φιλίπ Λαλιό.

“Η άρση του εμπάργκο δεν είναι κατ’ ανάγκην μια απόφαση για την προμήθεια όπλων” στη συριακή αντιπολίτευση, διευκρίνισε ο Λαλιό, σημειώνοντας πάντως παράλληλα ότι ο χρόνος που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους —έως την 1η Αυγούστου— για να αρχίσουν ενδεχόμενες παραδόσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

Ερωτηθείς για την ημερομηνία της 1ης Αυγούστου που περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό συμβιβασμό, ο Λαλιό εξήγησε ότι πρόκειται για μια “πολιτική” δήλωση, που δεν δεσμεύει νομικά τα κράτη-μέλη.

“Η απόφασή μας σήμερα είναι μια απόφαση για την άρση (του εμπάργκο), και όχι για την παράδοση” όπλων, σημείωσε.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από “τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, και τις διπλωματικές εξελίξεις”, εξήγησε.

“Η απόφαση για την προμήθεια (όπλων) θα ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, και σύμφωνα με τα αιτήματα που διατυπώνει η αντιπολίτευση”, δήλωσε ο Λαλιό τονίζοντας ότι οι σύροι αντάρτες ζητούν “όπλα για την προστασία του πληθυσμού από τις αεροπορικές επιδρομές και θωρακισμένα οχήματα” .

“Το πραγματικό ζήτημα είναι να ελέγξουμε πού θα καταλήξουν τα όπλα. Εάν αποφασίσουμε να προμηθεύσουμε όπλα θα είναι σε ομάδες που θα θέλαμε να δούμε να προωθούνται στην μετά τον Άσαντ Συρία, γεγονός που θέτει το ζήτημα της στρατιωτικής δομής της συριακής αντιπολίτευσης”, τόνισε.

“Έχουμε ήδη δοκιμάσει ένα ορισμένο αριθμό από διαύλους (για την προμήθεια στους αντάρτες) ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και μη φονικού οπλισμού. Το κάναμε με το προαπαιτούμενο να μπορούμε να ιχνηλατούμε τον προορισμό τους. Είναι το ίδιο είδος των διαβεβαιώσεων που θα θέλαμε και για τα όπλα”, πρόσθεσε ο Λαλιό.

Στο μεταξύ η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παρέδωσε σήμερα τριάντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

“Δύο ρωσικά αεροπλάνα με 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Συρίας” προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μπάσελ αλ Άσαντ της Λαττάκειας, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η Μόσχα ετοιμάζεται να παραδώσει στη Δαμασκό προηγμένης τεχνολογίας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, εκτιμώντας ότι θα αποτρέψουν κάθε σχέδιο εξωτερικής επέμβασης στη σύγκρουση.

Keywords
Τυχαία Θέματα