Μπαν Κι Μουν: «Παρατράβηξε» η κρίση με τη Βόρεια Κορέα

Διάλογο και διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ δήλωσε ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα έχει «παρατραβήξει».

Ο Μπάν Κι Μουύν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Ανδόρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ανέφερε, «Οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι παιχνίδι. Η επιθετική ρητορική και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος το μόνο που επιτυγχάνουν είναι αντίμετρα και τροφοδοτούν το φόβο και την αστάθεια».

Νωρίτερα

σήμερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εμφανίσθηκε να αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική του. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε απειλήσει με πόλεμο τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Έπειτα από μια σειρά απειλών της Πιονγκγιάνγκ περί του ενδεχομένου να επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό και να εισβάλλει στη Νότια Κορέα, η ΗΠΑ προχώρησαν στην αποστολή ενισχύσεων των δυνάμεών τους στην περιφέρεια, περιλαμβανομένων και στρατηγικών βομβαρδιστικών B2.

Ο γ.γ του ΟΗΕ, προσφερόμενος να συνδράμει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των μερών πρόσθεσε «Τα πράγματα πρέπει να ηρεμήσουν, καθώς η κατάσταση αυτή, που γίνεται χειρότερη από την έλλειψη επικοινωνίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δρόμο που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς θέλει να επιτεθεί (στη ΛΔ Κορέας) εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό της σύστημα ή την εξωτερική της πολιτική. Όμως φοβούμαι ότι οι άλλοι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απευθείας στρατιωτική πρόκληση», τόνισε.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε ακόμη τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα