Αξιολόγηση εις διπλούν τον Μάρτιο από το ΔΝΤ

Διπλή θα είναι τον ερχόμενο Μάρτιο η έκθεση που θα κρίνει την Ελληνική Οικονομία. Η μία θα αφορά στην πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και θα κρίνει κατά πόσο έχει προχωρήσει η εφαρμογή του μεσοπρόθεμου ειδικά στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της αναμόρφωσης του φορολογικού μηχανισμού και των αλλαγών στο Δημόσιο (συγχώνευση φορέων, διαθεσιμότητα, απολύσεις).

Ωστόσο το επιτελείο του ΔΝΤ, μετά από αναβολή της διαδικασίας για μερικούς μήνες, θα προχωρήσει στη γενικότερη αξιολόγηση

των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας (stuff report), συμπεριλαμβανομένων παραμέτρων όπως η ανεργία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εσωτερική αγορά και οι τιμές των προϊόντων της, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η έκθεση, με βάση το καταστατικό του Ταμείου παραδίδεται στο ΔΣ, το οποίο δημοσιοποιεί την άποψή του μέσω του ειδικού Ενημερωτικού Σημειώματος (PIN – Public Information Notice).

Μπορεί να πρόκειται για καθιερωμένη ετήσια διαδικασία του Ταμείου που αφορά και τα 188 μέλη του, ωστόσο είναι μάλλον προφανές ότι η φετινή έκθεση θα βασίζεται σε ευρύτερη γνώση των στοιχείων της ελληνικής Οικονομίας και κυρίως θα προέρχεται… από έναν εκ των δανειστών μας. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα βρίσκεται στο σύνολό της στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου και τόσο η έκθεση προόδου του προγράμματος όσο και η ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τις αρχές Απριλίου.

Δεδομένου μάλιστα ότι και οι δύο αξιολογήσεις περνούν από το ΔΣ του Ταμείου, είναι πιθανό έγκριση της επόμενης δόσης (έκδοση DSA) και η έκδοση του Ενημερωτικού Σημειώματος (PIN) να συμπέσουν και να «αλληλοσυμπληρώνονται». Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο αξιολογήσεις θα καταγραφούν σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο –χρονικά- σημείο με δεδομένες τις απόψεις του Ταμείου για αναγκαιότητα περαιτέρω OSI κουρέματος του ελληνικού χρέους έως το τέλος του 2014. Κυρίως, όμως, με εντεινόμενες τις ανησυχίες του για την αποδοτικότητα φορολόγησης των πλουσιότερων και τα αυξανόμενα εσωτερικά προσκόμματα που εμφανίζονται στις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς…

Keywords
Τυχαία Θέματα