Απόντος του Τσίπρα το πρώτο “eurodebate”

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους στο Μάαστριχτ, στο eurodebate, στο οποία συμμετείχαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφταντ των Φιλελευθέρων και η Σκα Κέλερ των Πρασίνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν έδωσε το παρών, καθώς σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

η σχετική πρόσκληση «ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση από τους διοργανωτές» και ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματισμένη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν σε φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της οικονομίας και του μεταναστευτικού, ενώ ασφαλώς εξέφρασαν και τις θέσεις τους για το θέμα της Ουκρανίας.

«Μία Ευρώπη των πολιτών» και όχι μία Ευρώπη των τραπεζών και των καιροσκόπων δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θέλει «να ενώσει και να επανενώσει την Ευρώπη».

Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελεύθερων τόνισε μιλώντας στο ακροατήριο πως τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και η Σκα Κέλερ σημείωσε πως επιδίωξή της είναι μία Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της, και όχι μόνο για την ενιαία αγορά.

Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» χαμηλότερη προσέλευση στις ευρωεκλογές συγκριτικά με τις κάλπες του 2009, ωστόσο οι διοοργανωτές του ντιμπέιτ δήλωσαν ότι στα 90 λεπτά που κράτησε η τηλεμαχία το ενδιαφέρον ήταν τόσο υψηλό που μετρούσαν 10.000 σχετικές αναρτήσεις το λεπτό στο Twitter.

Στις 15 Μαϊου θα υπάρξει ένα ακόμη αντίστοιχο eurodebate και τότε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα