“Από το Ιράν της λογοκρισίας”… στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Ζωγραφικά έργα, βίντεο και κατασκευές, με την υπογραφή 40 Ιρανών γυναικών εικαστικών, πλαισιώνουν την έκθεση «Unexposed: Δημιουργική φαντασία από το Ιράν της λογοκρισίας» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Η εικαστική αυτή πρόταση εγκαινιάζεται απόψε στις 7 μ.μ. και περιλαμβάνει 70 έργα νέων εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με γνώμονα

την ελευθερία της έκφρασης. Κριτήρια για τη συμμετοχή τους στην έκθεση ήταν επίσης να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μία ατομική έκθεση στο ενεργητικό τους.

Αν και το Ιράν είναι μια χώρα όπου η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η κουλτούρα του διαφέρουν κατά πολύ από τη δική μας κοσμοθεωρία, οι καλλιτέχνιδες αποδεικνύουν, μέσα από τα έργα τους, ότι πάντα υπάρχει τρόπος έκφρασης για φαντασία και δημιουργία. Οι Ιρανές ζωγράφοι χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία της χώρας τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν, μέσα από διαφορετικά θέματα, την αναζήτησή τους για αυτοσχεδιασμό και σχολιασμό.

Την επιμέλεια της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει ανοιχτεί έως τις 24 Μαρτίου, ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα