Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία – Διπλωματικό… πόκερ ΗΠΑ – Ρωσίας

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, η οποία αναμενόταν να αρχίσει σήμερα στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (23:00 ώρα Ελλάδος), ακυρώθηκε κατόπιν της απόσυρσης του αιτήματος της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου πριν από λίγο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε αρχικά στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά»

από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ρωσική πρόταση η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Στην πρόταση συμφώνησαν ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Έτσι ορίστηκε συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το βράδυ της Τρίτης, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Βασικός λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η διαφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε πάντως πως οι ΗΠΑ οφείλουν να απαρνηθούν την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της συριακής κυβέρνησής, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η ρωσική πρωτοβουλία για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα στη χώρα.

«Όλο αυτό έχει νόημα και θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν η αμερικανική πλευρά και όλοι όσοι την υποστηρίζουν αποποιηθούν την προσφυγή στη (χρήση) βίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Είναι δύσκολο να εξαναγκαστεί η Συρία, ή μια άλλη χώρα, να αφοπλισθεί κατά μονομερή τρόπο εάν εκκρεμεί η προετοιμασία μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας αυτής», πρόσθεσε.

«Είναι διαβόητο πλέον το ότι η Συρία διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων και πως οι Σύροι πάντοτε το θεωρούσαν ως ένα εναλλακτικό (μέσο αποτροπής) έναντι των πυρηνικών όπλα του Ισραήλ», είπε ο Πούτιν.

«Η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή: είμαστε εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, χημικών ή πυρηνικών», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα συνεργαστούμε με τους Σύρους (και) με τους Αμερικανούς εταίρους μας», συνέχισε ο Πούτιν.

«Ελπίζω ότι αυτή (η ρωσική πρωτοβουλία) θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα για μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν.

Από την άλλη μεριά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισαν σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την ανάγκη “να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές” όσον αφορά την Συρία, υπενθυμίζοντας παράλληλα “ότι προτιμούν μια διπλωματική λύση”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ “υπενθύμισαν ότι προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές” για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος και “για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ολοκληρωτική καταστροφή του”, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα