Ακίνητα: Αφορολόγητο τέλος για όλους!

(Photo: Eurokinissi)

Πλήρη ανατροπή στα έως τώρα σενάρια που είχε εκπονήσει η διακομματική για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών η οποία τέθηκε υπόψιν των κυβερνητικών εταίρων σε σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα, καθώς στην πραγματικότητα ο ενιαίος φόρος που προτείνεται να ισχύσει από το 2014, είναι ένα ΕΕΤΗΔΕ με περισσότερα κλιμάκια, διευρυμένο σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, έτσι ώστε να περιοριστεί τελικά

η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα σε σχέση με τους ισχύοντες φόρους.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, που δεν δόθηκε ούτε χθες στους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά αναμένεται να αποσταλεί σήμερα, προβλέπει τη φορολόγηση κατά ακίνητο και όχι κατά ακίνητη περιουσία, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται ανά τ.μ. για κτίσματα- οικόπεδα και ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.

Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με 33 κλιμάκια που θα ξεκινούν από 1,8 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 28-30 ευρώ το τετραγωνικό για τα αστικά ακίνητα και από 1 ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια, ενώ θα υπάρχουν και συντελεστές διαφοροποίησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου ακινήτου, όπως ο όροφος, το εάν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας, το εάν είναι παραθαλάσσιο ή όχι.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπει γενικό αφορολόγητο για τα αστικά ακίνητα αλλά εξαιρέσεις και απαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, ενώ ούτε και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα απαλλαγούν όπως είχε εισηγηθεί η διακομματική. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν υπουργείο Οικονομικών και μέλη της διακομματικής, η επιβάρυνση τους θα είναι μικρή καθώς θα περιοριστεί στο 1 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Όμως, το 1 ευρώ θα είναι η τιμή εκκίνησης, καθώς θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την θέση του κάθε αγροτεμαχίου. Έτσι, το 1 ευρώ ανά στρέμμα θα ισχύει για τα χαρακτηριζόμενα ως “μειονεκτικά” αγροτεμάχια, για τα ορεινά θα διαμορφώνεται στα 2 ευρώ και για τα πεδινά στα 3 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες θα πολλαπλασιάζονται επί 2.

Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δεν δηλώνουν επαγγελματίες αγρότες, θα επιβαρύνονται με 2 ευρώ ανά στρέμμα για τα “μειονεκτικά”, με 4 ευρώ ανά στρέμμα για τα ορεινά και με 6 ευρώ ανά στρέμμα για τα πεδινά αγροτεμάχια.

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια πάνω από 50 στρέμματα, θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές απομείωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα