Guardian: Μάχη συμφερόντων για τα φιλέτα της Ελλάδας‏

Στo συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον Ρώσων, Κινέζων και Καταριανών επενδυτών, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο, για τα φιλέτα της Ελλάδας, είναι αφιερωμένο εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, με στόχο, όπως αναφέρει «να αποκτήσουν πρόσβαση στη «νέα εμπορική πύλη της Ευρώπης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας

αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα, προσελκύοντας κράτη που αναζητούν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, παράλληλα αναφέρει ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι Ρώσοι για την αγορά ενέργειας και οι Καταριανοί για την αγορά ακινήτων.

Μάλιστα η δημοσιογράφος αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου «ο Έλληνας πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους Κινέζους να συμμετάσχουν σε αυτό που περιέγραψε ως success story».

Η βρετανική εφημερίδα την ίδια στιγμή φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκή: «Πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτή είναι μια άλλη Ελλάδα. Πρέπει να εκπλήξουμε με θετικό τρόπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα στείλουν το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην επίσκεψη του Αλεξέι Μίλλερ της Gazprom στην Αθήνα για την αγορά της ΔΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα