Economist: Η ελληνική χρεοκοπία… βγήκε από το τραπέζι

Την εκτίμηση ότι τα σενάρια περί μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχουν… βγει από το τραπέζι διατυπώνει ο Economist με σχετικό δημοσίευμά του, που διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, υπάρχει… φως στο βάθος του τούνελ.

“Το κλίμα στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει μια ύφεση-ρεκόρ που έχει επηρεάσει όλους τους δείκτες, και έχει σπρώξει την

ανεργία στο 27%, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ ωστόσο δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει τον Οκτώβριο, προσδοκώντας σε κέρδη από την άνοδο του τουρισμού.

Η αισιοδοξία των διεθνών αγορών και οι διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη λειτουργούν επιπρόσθετα θετικά, την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, μετά τη μαζική απόσυρσή τους το καλοκαίρι, όταν το σενάριο μιας Grexit φαινόταν άμεσα υλοποιήσιμο.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανακάμπτει, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και το παράδειγμα της ΔΕΠΑ, για την οποία έκαναν τις καλύτερες προσφορές δυο ρωσικές εταιρείες, οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφαση να ευνοεί την αποκρατικοποίηση σε δυτικές εταιρείες.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής υπάρχουν συλλήψεις πολλών επώνυμων Αθηναίων, λίγες όμως είναι οι καταδίκες, την ώρα που τα δικαστήρια δεν αποδέχονται το νόμιμο μιας σειράς από μέτρα τα οποία έχει εισηγηθεί και έχει απαιτήσει η τρόικα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβερνητική συμμαχία εδραιώνει τη θέση της στην εξουσία, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει πρωτοφανούς αποδοχής στα επίπεδα του 46%. Όσο για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με τις επισκέψεις του στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για εκείνον στο εξωτερικό.

Παρόλαυτά, η Ελλάδα δίνει καθημερινή μάχη για να υλοποιήσει τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται από τα μέτρα διαδηλώνουν και προκαλούν αναστάτωση, που δύσκολα θα καμφθεί, ακόμη και στην περίπτωση που το οικονομικό κλίμα συνεχίσει να βελτιώνεται”, σημειώνει με έμφαση ο Economist.

Keywords
Τυχαία Θέματα