@ Όλα τα θέλει… η Τρόικα

# Είναι η συνήθεια που τα τελευταία χρόνια έγινε λατρεία. Για όλα φταίει η τρόικα. Πιθανότατα και για τις αλλαγές στον καιρό.

# Τόσο πολύ που ακόμα κι όταν φταίει -και πιστέψτε με συμβαίνει συχνά- να είναι δύσκολο να της το καταλογίσεις αξιόπιστα.

# Το… τί θέλει η τρόικα περιγράφεται έως και σαφέστατα στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της

Ελλάδας (ΟΚ, ο Αλέξης δεν υπέγραψε, αλλά ως γνωστόν ο… λόγος του είναι συμβόλαιο. Ειδικά, αυτός του… εξωτερικού)

# Κατά βάση η τρόικα δεν… θέλει, θέτει. Στόχους. Οι οποίοι όταν δεν επιτυγχάνονται θέλουν μέτρα.

# Κι επειδή το διαχρονικό ελληνικό παιχνίδι της γάτας με το πονηρό ποντίκι κατέστη πλέον απολύτως σαφές ως και στους κλητήρες των Βρυξελλών, οι στόχοι δεν είναι μόνο οικονομικοί, είναι και θεσμικοί.

# Επειδή, λοιπόν, οι Βρυξέλλες είναι τόσο ικανοποιημένες από τον ελληνικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όσο οι οπαδοί της ΑΕΚ από το ρόστερ της ομάδας τους, εκτός της επιτροπείας τους στα Υπουργεία και στις Γραμματείες, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω.

# Η τρόικα, λοιπόν, θέτει μεταξύ άλλων άμεσους στόχους ως προς την δημιουργία αποτελεσματικού εισπρακτικού μηχανισμού και μηχανισμού φορολογικών ελέγχων. Το ΣΔΟΕ ως το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζετε.

# Εκτός κι αν συμβεί το απόλυτο θαύμα. Έως σήμερα μόλις το 7% των εσόδων του Κράτους προέρχονται από φορολογικούς ελέγχους, την ώρα που το ΔΝΤ υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ. Πεδίον δόξης λαμπρόν για να αυξηθεί το ποσοστό θα σκεφτεί κανείς. Με το σημερινό εισπρακτικό μοντελάκι; Εξαιρετικά δύσκολο…

# Θέμα δεύτερο και εξίσου σημαντικό. Από την εποχή των αφορολόγητων παχέων αγελάδων, η Τρόικα έχει αντιληφθεί ότι δυστυχώς είναι αδύνατο να φορολογηθούν τα κατασχεθέντα Καγιέν, τα μαραμένα -πλέον- λουλούδια στα μπουζούκια και τα ταξίδια σε ονειρικούς προορισμούς.

# Αυτό που απέμεινε -και το βλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών / συντηρητών μας- είναι το τεράστιο ελληνικό ποσοστό ιδιοκτησίας. Εξ’ ου και η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων. Το γεγονός ότι σε εποχές κρίσης, τα ντουβάρια δεν παράγουν ρευστό είναι δεδομένο. Φαύλος κύκλος…

# Τον οποίο πληρώνουν και όσοι π.χ. ατυχώς κληρονόμησαν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να διαθέτουν ουσιαστική δυνατότητα να τη συντηρήσουν.

# Υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές παράμετροι σε ό,τι αφορά τί πραγματικά θέλει η Τρόικα από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Οι αποκρατικοποιήσεις και το εσωτερικό επιχειρηματικό status.

# Και στα δύο θα αναφερθούμε ξεχωριστά και μάλιστα σύντομα.

# Για την ώρα μεταφέρουμε επί λέξη όσα… μας επεσήμανε (ξένος) τεχνοκράτης, με σημαντικό ελεγκτικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση: “Ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος είναι καταδικασμένος να υποφέρει όχι από τους δανειστές του, αλλά από το ίδιο του το σύστημα. Τα παραδοσιακά συμφέροντα συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρές ρίζες ακόμα και στους συνδικαλιστές. Όσο ο πόλεμος των συμφερόντων συνεχίζεται… για όλα θα φταίει η Τρόικα”

Keywords
Τυχαία Θέματα