Το Ισραήλ αψηφά τους πάντες – Νέοι άγριοι βομβαρδισμοί στη Ράφα

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες νοσοκομείο στην πόλη.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου

στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι θέατρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου. Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία της Χαμάς, ενώ ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, αναφέρθηκε σε συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Η συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει πως η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει ξανά για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κέρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, δεν απάντησε άμεσα.

“Αφόρητη” επιχείρηση

Ενδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας, θα ήταν «αφόρητη», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα (…) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στον Τύπο καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ιταλίας, τον Σέρτζο Ματαρέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα