ΣΥΡΙΖΑ: Εξοντώνουν φορολογικά τους μικρομεσαίους, δίνουν ασυλία στους ζάπλουτους

«Τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα υπερφορολογούνται, ενώ οι ζάπλουτοι φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι», αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας την περίφημη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών ότι «οι φόροι στην Ελλάδα

ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%», τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να είναι σωστά, αλλά αυτό δεν αναιρεί την τεράστια ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Όλο το βάρος, συνεχίζουν, το σηκώνουν «τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Επομένως, το κρίσιμο στη συζήτηση δεν είναι οι απρόσωποι μέσοι όροι, αλλά η εξέταση του φορολογικού βάρους κάθε κοινωνικού στρώματος και επαγγελματικής τάξης. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια χώρα με υψηλή φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και χαμηλό βαθμό προοδευτικότητας των συντελεστών.

Όπως παρατηρούν, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – ως απάντηση στην ανάγκη εξασφάλισης αυξημένων φορολογικών εσόδων που έχει δημιουργήσει η κρίση – είτε δημιουργούν νέα κλίμακα συντελεστών φόρου εισοδήματος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, είτε εισάγουν νέους προσωρινούς φόρους. Στην Ελλάδα έχει συμβεί το δεύτερο. Αφενός, μειώθηκε ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης κατά 3 μονάδες (από 45% σε 42%) αφετέρου, εμφανίστηκε πληθώρα νέων έκτακτων εισφορών (εισφορά αλληλεγγύης, «χαράτσι», τέλος επιτηδευματία κτλ).

Στο στόχαστρο αυτών των φόρων, υποστηρίζουν, τίθεται και η ακίνητη περιουσία. Τα τελευταία χρόνια η φορολόγηση της έχει οκταπλασιαστεί (από 0,5 δις το 2010 σε 3,94 δις το 2014). Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 η αύξηση την επόμενη χρονιά θα είναι 41,4% σε σχέση με το 2013. Μάλιστα, σημειώνουν ότι από τις έως τώρα διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο, η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ και χωρίς σημαντική κλιμάκωση των συντελεστών. Δηλαδή, θα επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα.

Επίσης, επισημαίνουν, η αναλογία φόρων εισοδήματος και ακινήτων φτάνει πλέον στο 1 προς 3, γεγονός που δείχνει ότι η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας καταστρατηγείται πλήρως, ενώ η φορολογία φυσικών προσώπων αυξήθηκε φέτος στα 7,9 δις από 6,4 δις το 2008 (παρόλη τη μείωση των εισοδημάτων και την άνοδο της ανεργίας), ενώ των νομικών προσώπων μειώθηκε φέτος στα 1,6 δις από 4,7 δις το 2008.

Οι ίδιες πηγές στηλιτεύουν τόσο την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών κατά της φοροδιαφυγής, όσο και το γεγονός ότι οι περίφημες «λίστες» με ονόματα πιθανών φοροφυγάδων «ακόμα περιμένουν».

Αναφέρονται τέλος στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει συνέχιση της ύφεσης, αντίθετα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, ενώ θεωρούν σημαντικότερη την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την πορεία του χρέους, για το οποίο προβλέπει ότι το 2020 θα βρίσκεται στο δυσθεώρητο ύψος του 157% του ΑΕΠ, έναντι 124% που προβλέπεται στο μνημόνιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά κατηγορείται ως Κασσάνδρα για τις προβλέψεις που κάνει σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ίδια η πραγματικότητα», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα