Σοβαρό περιστατικό στο 149ο Δημοτικό στα Πετράλωνα-Σοβάδες έπεσαν σε κεφάλια μαθητών

Τρομακτικές στιγμές βίωσαν την Παρασκευή ί (15.9.2023) μαθητές του 149ου Δημοτικού Σχολείου στα Πετράλωνα, όταν αποκολλήθηκαν σοβάδες από ταβάνι σε προαύλιο χώρο και έπεσαν πάνω σε παιδιά που ήταν στο σημείο, τραυματίζοντας , τρία, ευτυχώς ελαφρά. Οπως ενημέρωσε η διεύθυνση του σχολείου τους γονείς, κάποια παιδιά υπέστησαν σοκ και τρία τραυματίστηκαν ελαφρά. Το περιστατικό να δείχνει για ακόμα μία φορά πως κάποια κτίρια στα οποία στεγάζονται σχολεία είναι παντελώς

ακατάλληλα.

Μάλιστα όπως καταγγέλουν ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 149ου Δημοτικού ,  το σχολείο στεγάζεται σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτίριο και είχε αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο. Μάλιστα σε ανακοίνωση τους, επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο και στην σχολική επιτροπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Tο 2018, οικόπεδο το οποίο προοριζόταν για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 149 Δημοτικό, δε δόθηκε ποτέ και αυτή τη στιγμή είναι πλυντήριο αυτοκινήτων. Η ευθύνη βαραίνει φυσικά το Δήμο και την Σχολική Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, μικρά παιδιά βρέθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένα και οι διδάσκοντες καθώς και μέλη του συλλόγου γονέων να εμπαίζονται και να τραμπουκίζονται από τον αντιδήμαρχο παιδείας.

Η δημοτική αρχή επισταμένως και διαχρονικά αγνοεί τις εκκλήσεις τόσο των συλλόγων γονέων όσο και του συλλόγου διδασκόντων για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο. Έχουμε συγκεντρώσει, γονείς και εκπαιδευτικοί έναν, αδιανόητο σε μέγεθος (!!!), φάκελο με καταγεγραμμένα ΌΛΑ τα προβλήματα του κτιρίου και όσες αιτήσεις έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με από 23/03/2023 έγγραφό τους οι δάσκαλοι, ζητούν τη διερεύνηση όλων των τεχνικών θεμάτων που εντοπίζουν στο κτίριο αλλά και άμεσους ελέγχους στις υποδομές του σχολείου. Τα αιτήματα τους έχουν μείνει χωρίς απάντηση.
Η δημοτική αρχή και η αρμόδια σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας κωφεύουν τόσο στα αιτήματα των δασκάλων όσο και των γονιών! Σε επίσκεψη του κου Αξιώτη, υπεύθυνου των κτιριακών υποδομών από πλευράς Δήμου, στο σχολείο πριν μερικούς μήνες, ακούσαμε μόνο υποσχέσεις για επικείμενες συμβάσεις με εργολάβους για αποκατάσταση. Καμία συγκεκριμένη δέσμευση, κανένα χρονοδιάγραμμα, στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφέρον για τη ΖΩΗ και την
ΑΣΦΑΛΕΙΑ των παιδιών και των δασκάλων.
Ενδεικτικά μόνο καταγράφουμε κάποια από τα θέματα τα οποία τέθηκαν από πλευράς μας στην τότε επίσκεψη:
 Απαράδεκτη κατάσταση των ειδών υγιεινής και των τουαλετών του σχολείου.
 Αίτημα για διερεύνηση ύπαρξης ΑΜΙΑΝΤΟΥ/ΜΟΛΥΒΔΟΥ στις σωληνώσεις/υδραυλικά.
 Κατάσταση οροφών, ανάγκη για εκτεταμένη αποκατάσταση επιχρισμάτων του κτιρίου.
 Στατικός έλεγχος – Αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου.

Επανειλημμένα, δε, έχουμε θέσει το ζήτημα της οροφής και της πιθανής πτώσης σοβάδων. Μας αγνοούν επιδεικτικά. Το αποτέλεσμα της πολιτικής τους και της στάσης τους είναι το περιστατικό!

Ακόμα, από το 2019 και κατά τον τελευταίο υγειονομικό έλεγχο προέκυψαν ακατάλληλες τουαλέτες με εμφανή προβλήματα στην κατασκευή, ακόμα και χωρίς βρύσες (κάτι που ισχύει και σήμερα) αλλά και πόρτες με σοβαρές φθορές που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Είναι ντροπή, εν έτει 2023, να επικρατεί αυτή η κατάσταση σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ δημοτικό σχολείο!
Είναι ντροπή η διαχρονική αδιαφορία στα αιτήματα των γονιών και των δασκάλων του σχολείου από όλες τις αρμόδιες αρχές!
Είναι ντροπή η εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κτιρίου αλλά και όλων των σχολικών υποδομών διαχρονικά και μεθοδευμένα από δήμο και υπουργείο!
Είναι ντροπή να φοβόμαστε μη θρηνήσουμε κάποιο θύμα μέσα σε ένα σχολικό κτίριο!
Είναι ντροπή μικρά παιδιά να ξεκινούν από το σπίτι τους αρτιμελή και υγιή και να επιστρέφουν
τραυματισμένα!»

«Είναι η 4η φορά που πέφτουν σοβάδες»

Ο δάσκαλος των παιδιών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε στο MEGA και στην «Χαμογέλα και Πάλι» για το περιστατικό και μάλιστα όπως κατήγγειλε παρόμοια περιστατικά με πτώσεις σοβάδων είχαν συμβεί και τρεις φορές κατά το παρελθόν αλλά ευτυχώς ήταν κλειστό το σχολείο και γι’ αυτό δεν είχε υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

«Είναι η 4η φορά σήμερα που πέφτει δυστυχώς στα κεφάλια παιδιών. Τις 3 προηγούμενες, το 2008, το 2010 και το 2014, ήταν κλειστό το σχολείο. Ήταν στο δεύτερο διάλειμμα μόλις βγήκαν τα παιδιά, ήταν περίπου 11:35, τρεις τάξεις. Ήταν γύρω στα 50 παιδιά», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου τραυματίστηκαν τρία παιδιά. «Έπεσε ακριβώς, σχεδόν ένα τετραγωνικό σοβάς ενισχυμένος, στα κεφάλια και στις πλάτες τους. Τα δύο πήγαν για πρώτες βοήθειες, και το ένα ήταν ελαφρότερα. Έχουν χτυπήσει τα δύο παιδιά κυρίως στο κεφάλι, υπάρχει φόβος για διάσειση», είπε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Το ένα είχε και αίματα. Κάτω ακριβώς από τα ζυγωματικά κάτω από το μάτι. Εάν σήκωνε το κεφαλάκι του λίγο περισσότερο θα είχαμε σοβαρότερα θέματα. Τα μικρότερα έκλαιγαν και αρχίσαμε να παίρνουμε τους γονείς να έρθουν να πάρουν τα παιδιά και να ενημερώσουμε φορείς και υπηρεσίες για το γεγονός. Ο Δήμος ήρθε τώρα και προσπαθούν. Ενώ υπάρχει έγγραφο από το σχολείο μας από τον Μάρτιο του 2023, που είχαμε ήδη προβλήματα, δηλαδή έσταζαν οι αίθουσες, προβλήματα νερών που είναι αποτέλεσμα αυτό εδώ πέρα και δεν ασχολήθηκε κανείς».

Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών

Ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε πως δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών παρόλο που τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα.

«Ξύσαμε σοβάδες και έπεσαν την προηγούμενη φορά σε αρκετά κομμάτια της οροφής, και του κάτω ισογείου και τα υπόλοιπα έμειναν έτσι. Εάν δεν μας διαβεβαιώσουν εγγράφως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι και οι γονείς αγριεμένοι και με το δίκιο τους, οι άνθρωποι είναι σε έξαλλη κατάσταση, ζητάμε τις εγγυήσεις για να μπούμε μέσα από τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα όπως είπε τις προηγούμενες φορές που έπεσαν σοβάδες είχαν λάβει όλοι εγγυήσεις ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά. «Δεν είμαι μηχανικός, δάσκαλος είμαι πολλά χρόνια εδώ πέρα, κάντε τον κόπο να έρθετε από εδώ να τα δείτε ή ρωτήστε τους αρμόδιους να σας πουν. Την ευθύνη για τα κτίρια και μεγάλες σοβαρές ζημιές την έχουν απευθείας οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και το δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε έγγραφα τα οποία τα αμέλησαν, τους θεωρώ υπόλογους για εγκληματική αμέλεια. Ο δε υπεύθυνος που ήρθε μιας υπηρεσίας συγκροτημάτων και κτιρίων, μας είπε ‘που να βγάλω άκρη με 292 σχολεία;’», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα