Σε εξέλιξη ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Πώς μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους και τα ραντάρ

Μία από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, με τον καθηγητή Διαστημικής Φυσικής Γιάννη Δαγκλή να εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο.

“Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη δραστηριότητα του ήλιου. Ο ήλιος μας, εκτός από φως, παράγει και μαγνητικό πεδίο, και κατά καιρούς έχει μαγνητικές εκρήξεις. Φανταστείτε μια τεράστια μαγνητική φυσαλίδα

που εκτοξεύεται από τον ήλιο και κινείται προς τη Γη. Όταν αυτή η μαγνητική φυσαλίδα φτάσει στη Γη, αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του δικού μας πλανήτη και δημιουργείται μία μαγνητική θύελλα, η οποία έχει διάφορα αποτελέσματα. Ένα από τα αποτελέσματα είναι το βόρειο σέλας.”, ανέφερε μιλώντας στο Mega. Σημειώνεται ότι το βόρειο σέλας εμφανίστηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, κάτι που κατά τον ίδιο είναι εξαιρετικά σπάνιο και έχει καταγραφεί το πολύ δέκα φορές τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η εν εξελίξει μαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις πέντε ισχυρότερες όλων των εποχών, και παρότι είχε αρχίσει να εκτονώνεται, οι μετρήσεις δείχνουν ότι εντείνεται ξανά.

Ο κ. Δαγκλής εξήγησε πως η μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους, στο βαθμό που τα ηλεκτρονικά τους συστήματα μπορεί να δυσλειτουργήσουν λόγω ισχυρών ηλεκτρικών ρευμάτων που συνοδεύουν αυτές τις καταιγίδες, ενώ και τα ραντάρ επηρεάζονται από τις ραδιοεξάρσεις που συνοδεύουν τη μαγνητική φυσαλίδα, και μάλιστα παλαιότερα είχε καταγραφεί ένα επεισόδιο στη Σουηδία, όπου για τρεις ώρες είχε σταματήσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο επειδή δεν μπορούσε να λειτουργήσει το ραντάρ λόγω του φαινομένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα