Πούτιν για μακελειό στη Μόσχα: «Οι δράστες είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές»

«Η πολύνεκρη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά οι πυροβολισμοί εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε: «Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε το χτύπημα, τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος το διέταξε».

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε.

Διερωτήθηκε για το ποιος

ωφελείται από το τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε αυτό το κακό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, «τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν υπάρχει δήθεν κανένα ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα, ότι ο ISIS βρίσκεται πίσω από αυτό». Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο «να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, ιδίως αν οι ισλαμιστές αποφάσισαν πραγματικά να χτυπήσουν τη Ρωσία και ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την πράξη εκφοβισμού».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους χαρακτήρισε επίσης την τρομοκρατική επίθεση «ως κρίκο σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που πολεμούν τη Μόσχα από το 2014 στα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου«.

Σκοπός τους είναι να σπείρουν τον πανικό στην κοινωνία, τόνισε. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι «όσοι υποστηρίζουν το Κίεβο δεν θέλουν να γίνουν συνένοχοι στην τρομοκρατία, αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «απαραίτητο να μάθουμε γιατί οι εγκληματίες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία μετά την επίθεση και ποιος τους περίμενε εκεί».

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και ευχήθηκε ανάρρωση στους τραυματίες. Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν τα θύματα. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι Ρώσοι έδειξαν ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης, συνοχής και αμοιβαίας υποστήριξης.

«Αυτοί που σχεδίασαν αυτή την τρομοκρατική επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά αντιμετωπίστηκαν με ενότητα και αποφασιστικότητα να αντισταθούμε σε αυτό το κακό«, είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι, παρά τον γενικό πόνο, τη θλίψη και τη δικαιολογημένη επιθυμία να τιμωρηθούν οι εγκληματίες, η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα