Οι Prodigy τα «έσπασαν» στην Πλατεία Νερού σε ένα πάρτι από τα… παλιά

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο Release Athens την προηγούμενη Παρασκευή και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως παρά την αποπνικτική ζέστη και την κούραση που αναπόφευκτα προκαλούσαν οι υψηλές θερμοκρασίες. Οι μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος -που έχουν συνοδεύσει αμέτρητες στιγμές όλων μας τα προηγούμενα χρόνια και έχουν σπάσει πατώματα- όπως το «Breathe» (με αυτό το κομμάτι βγήκαν στη σκηνή), το «Omen», το «Voodoo People», το «Firestarter» (εκεί έκανε την «εμφάνιση» του και ο Κιθ

Φλιντ σε ένα εντυπωσιακό λέιζερ περίγραμμα), κέρδισαν και τη ζέστη και το πέρασμα του χρόνου και την απώλεια του θρυλικού frontman που έδωσε τέλος στη ζωή του τον Μάρτιο του 2019. Ο Κιθ στο παρελθόν έχει δηλώσει πως δεν είχε ιδέα πώς θα ήταν ή τι θα έκανε στη ζωή του εάν δεν υπήρχαν οι Prodigy. Ξεκίνησε ως χορευτής στο γκρουπ και στην πορεία εξελίχτηκε, ενώ τραγούδησε δύο τεράστιες επιτυχίες, το «Firestarter» και το «Βreathe».

«Βring the fucking noise!», φώναξε ο Maxim όταν βγήκε στη σκηνή και ο ήχος του «Breathe» προκάλεσε πανικό στο κοινό. Οι Prodigy συνέχισαν τη συναυλία με όλα τα εμβληματικά κομμάτια τους, ενώ στο Firestarter o  Maxim στάθηκε ακίνητος και βουβός τιμώντας τη μνήμη του Κιθ Φλιντ και αφήνοντας το κοινό να τραγουδάει τους στίχους.  Η βραδιά δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά, παρά με έναν ακόμη ύμνο βγαλμένο από τα 90s,  το «Out of Space». Οι Prodigy απέδειξαν ότι δεν έχουν χαρακτηριστεί άδικα το μεγαλύτερο συγκρότημα της ηλεκτρονικής dance σκηνής. Το κοινό στην Πλατεία Νερού – μάλλον επειδή μιλάμε για μία άλλη γενιά – προσπαθούσε να ζήσει τις στιγμές και να χορέψει, όχι τόσο να καταγράψει τα στιγμιότυπα στο κινητό του για να ανεβάσει βιντεάκια στα κοινωνικά δίκτυα (υπήρχαν κινητά, αλλά όχι τόσα πολλά). Ένα φαινόμενο που κυριαρχεί πλέον στις συναυλίες και είναι ενδεικτικό αυτό που είδαμε να συμβαίνει την προηγούμενη μέρα με τους Arctic Monkeys που προσέλκυσαν μικρότερες ηλικίες.

«Oι Prodigy όχι μόνο επέστρεψαν, αλλά είναι εδώ για να διεκδικήσουν και πάλι το θρόνο τους”», έγραψε ο ξένος Τύπος για την περιοδεία τους.

Πριν από τους Prodigy έκαναν την εμφάνιση τους και οι Primal Scream που ζέσταναν το κοινό, οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια.

Oι ιστορικές συναυλίες των Prodigy στην Ελλάδα

Ο Liam Howlet δημιούργησε το γκρουπ το 1990, επηρεασμένος από τα παράνομα rave parties που σάρωναν κάθε γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας εκείνη την εποχή. Έτσι γνώρισε και τους συνεργάτες του, τους ravers Keith Flint και Leroy Thornhill, ενώ λίγο αργότερα στην ομάδα προστέθηκε και ο ΜC Maxim. Κάποτε οι Prodigy ήταν μία παρέα που παρουσίαζε τη μουσική της σε μικρά κλαμπ, αποθήκες και κρυφά parties, ενώ  τα κομμάτια έφτιαχνε ο Liam Howlett στο δωμάτιο του.

Από τα πρώτα τους εκρηκτικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κάθε συναυλία των Prodigy στην Ελλάδα έχει γράψει τη δική της ιστορία. Στις αρχές του 1992, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο club Άλσος στο Πεδίο Άρεως, σχεδόν άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Στις 9 Ιουλίου 1993, εμφανίστηκαν στο κλαμπ Insomnia της Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα ξανά στην Αθήνα.

Η συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα το 1995 στον απόηχο του εκπληκτικού άλμπουμ «Music For The Jilted Generation» και ενώ το γκρουπ ήταν στα καλύτερα του, έμεινε στην ιστορία για την εκρηκτική ενέργεια, τον ατέλειωτο χορό και τον… πετροπόλεμο με την αστυνομία. «Ποιος μ… πετάει πέτρες; Αν τον πιάσω θα τον σκοτώσω», είχε φωνάξει ο Κιθ Φλιντ και η συναυλία είχε διακοπεί τελικά οριστικά.

Οι Prodigy, εμφανίστηκαν και στο Rockwave Festival το 1999 στον Άγιο Κοσμά ως απόλυτοι σούπερ σταρ πλέον της ηλεκτρονικής dance σκηνής. Η σχέση τους με την Ελλάδα ήταν πάντοτε εκρηκτική και ιδιαίτερη.  Στη μεγάλη συναυλία στη Μαλακάσα το 2011, το συγκρότημα είχε φτιάξει ένα ειδικό βίντεο με τις πιο δυνατές στιγμές από τις εμφανίσεις τους στη χώρα μας.

«Μετά τη συναυλία στην Ελλάδα, μου δημιουργήθηκε η έμπνευση για να γράψω κάτι καινούριο. Κάπως έτσι θυμόμαστε ποιος είναι ο σκοπός μας, γιατί τα κάνουμε όλα αυτά εξ’ αρχής», είχε δηλώσει τότε ο Κιθ Φλιντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα