Ο Μεσσιανισμός και το «ελαφρύ» αρνί

Ο όρος Μεσσιανισμός χρησιμοποιείται τόσο από τις θρησκείες όσο και από την πολιτική και αριθμεί τόσους αιώνες ύπαρξης όσους βρίσκεται επί της γης το ανθρώπινο είδος συντεταγμένα σε κοινωνίες.

Και στις δύο περιπτώσεις (θρησκευτική και πολιτική) ο Μεσσιανισμός είναι η αναζήτηση ενός Λυτρωτή–Μεσσία απεσταλμένου από τον Θεό που θα διδάξει το λόγο του και θα κυριαρχήσουν οι πιστοί του επί των αλλοθρήσκων (στην θρησκευτική εκδοχή) ή επιλεγμένου από τον λαό για να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα μιας κοινωνικής τάξης απέναντι σε άλλες κοινωνικές τάξεις

ή για να λευτερώσει ένα λαό απέναντι σε άλλους λαούς (στην πολιτική εκδοχή).

Και στις δύο περιπτώσεις (θρησκευτική και πολιτική) οι αυτοανακηρυσσόμενοι Μεσσίες δεν αποτελούν καθόλου σπάνιο φαινόμενο, αν και στην πολιτική -για ευνόητους λόγους- ο αριθμός του είδους των αυτόκλητων Μεσσιών είναι απείρως μεγαλύτερος.

Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους οι πολιτικοί αρχηγοί που προβάλλονται ως Μεσσίες και λυτρωτές αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία.

Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας -τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια- ο, με απόσταση, πιο fake Μεσσίας ή ψευτοπροφήτης είναι αναμφίβολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αποκαλούμενος από την «ενημέρωση 107» με το προσωνύμιο «Μωυσής».

Ο πρωθυπουργός είναι ο πολιτικός ο οποίος με την βοήθεια ενός ολιγάριθμου συστήματος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με βίαιους κατασταλτικούς μηχανισμούς και με σκληρή προπαγάνδα, κατόρθωσε να παρουσιάζει εαυτόν ως πεφωτισμένο ηγέτη, ως άριστο διαχειριστή πρωτόφαντων κρίσεων και ως κορυφαίο μεταρρυθμιστή, εκεί που οι ιδεοληπτικές του αβελτηρίες, οι κυβερνητικές του αστοχίες και οι εγκληματικές του πολιτικές ευθύνες -οι οποίες προκάλεσαν κυριολεκτικά τραγωδίες- χτυπούσαν κόκκινο.

Στην πανδημία οι κοινές κλίνες βαφτίστηκαν ΜΕΘ επειδή διέθεταν αναπνευστήρα, οι μισοί διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ και πέθαιναν αβοήθητοι αλλά ο πρωθυπουργός δήλωνε “εντός ή εκτός το ίδιο κάνει”, το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε και αντικαταστάθηκε  από επικουρικούς και εντέλει είχαμε 35.000 νεκρούς (τους περισσότερους σε όλη την Ευρώπη ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Παρά ταύτα με το σύνθημα «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» προβλήθηκε ως Μεσσίας.

Στο έγκλημα (όχι σκάνδαλο) των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ (της οποίας προΐσταται) ακόμα και με το κακόβουλο λογισμικό Predator, παρουσιάστηκε ως Στρατηλάτης-Λυτρωτής αφού το «έργο» ήταν επιβεβλημένο για εθνικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας.

Στο έγκλημα των Τεμπών -το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα από την εποχή του Τρικούπη- έριξε αποκλειστικά την ευθύνη στο «ανθρώπινο λάθος», παρά το γεγονός ότι -όπως ισχυρίστηκε ο Αναμορφωτής της χώρας- μεταρρύθμισε και εκσυγχρόνισε σε χρόνο dt τις υποδομές και την κίνηση των σιδηροδρόμων.

Ακόμα και για την ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτη παντού, δίνοντας μας την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη (με βάση το διαθέσιμο εισόδημα), είχε τις λύσεις ο Μεσσίας: με pass, με καλάθια και με οικονομοτεχνικές αναλύσεις  σαν αυτή που μας εξήγησε ο μαθητής αυτού Σκρέκας ότι “ένα βαρύτερο αρνί θα είναι προφανώς ακριβότερο από ένα άλλο που είναι πιο ελαφρύ”.

Επειδή από κυβερνητικό Μεσσιανισμό γκώσαμε, καλά θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα μεγάλου κόμματος της Αριστεράς) να μην χρησιμοποιεί κυρίως το πρώτο ενικό πρόσωπο και ούτε να μετράει την πολιτική με τα viral.

Ο Μεσσιανισμός ανθεί στα πρόβατα και ειδικότερα στα πιο «ελαφριά».

“Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;”

Νίκος Καζαντζάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα