Κακοκαιρία Elias: Νύχτα τρόμου σε Λάρισα, Καρδίτσα και Ξυλόκαστρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρίας Elias που ξεκίνησε ήδη την επέλαση της από ορισμένες περιοχές της χώρας, κάνοντας εμφανή τα σημάδια της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της ΕΜΥ, τόσο πόλεις στη Θεσσαλία, όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, αλλά και η Λάρισα, βρίσκονται στο επίκεντρο για τις επόμενες ώρες, ενώ και η Φθιώτιδα φαίνεται ότι θα δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα, η κορύφωση

των φαινομένων αργεί ακόμη, αφού η κρισιμότερη μέρα, με βάση τον όγκο νερού που θα πέσει, είναι η Τετάρτη.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για δύσκολα 24ωρα, καθώς αντιμετωπίζουν το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις μνήμες από τον καταστροφικό Danielακόμη νωπές. Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως: «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».

Στο Βόλο, ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας». Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί

Ήδη στα Τρίκαλα μέσα στην πρώτη ώρα της καταιγίδας κεντρική οδός μετατράπηκε σε ποτάμι και οδηγοί έψαχναν εξόδους διαφυγής, όπως μετέδωσε το trikalavoice.gr.

Βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες αναμένονται και στη Λάρισα.

Η κακοκαιρία «Elias» άρχισε να επηρεάζει την ΠΕ Καρδίτσας από νωρίς το απόγευμα, ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο. Σύμφωνα με το karditsalive.net, με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και τα πρώτα μικροπροβλήματα, κυρίως καταπτώσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου με σημαντικότερη στο δρόμο Πετρωτό – Καλή Κώμη.

Μήνυμα του 112 και στο Ξυλόκαστρο

Το βράδυ της Δευτέρας το 112 ήχησε στο Ξυλόκαστρο το βράδυ, με όσους βρίσκονται στην περιοχή να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν έντονες βροχές και ισχυρή χαλαζόπτωση σε Αχαΐα και Κορινθία, καθώς το φαινόμενο κινείται ανατολικά.

Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Αύριο, Τρίτη, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της αυριανής ημέρας, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα και αύριο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕAA τα εντονότερα φαινόμενα μέχρι τις 21:45 εντοπίζονται στη Δυτική Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Πελοπόννησο. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στο Περτούλι Τρικάλων και είναι ίσο με 109 χιλιοστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα