Ιστορική συμφωνία στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν

Μία ιστορική συμφωνία επετεύχθη στη Γενεύη της Ελβετίας. Το Ιράν και άλλες έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε συμφωνία αναφορικά με το πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με

ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, σταματά η «πρόοδος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αντιδραστήρα στο Αράκ. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συχνές επιθεωρήσεις.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα κάλεσε το Κογκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα