Η κυβέρνηση φορολογεί υψηλά και σκοτώνει την έρευνα

Θα περίμενε κανείς ότι θα φορολογούσαν ακόμη και την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα του Μνημονίου; Και όμως, όχι μόνο η έρευνα στη χώρα μας έχει περιοριστει στο ελάχιστο λόγω περικοπών στα σχετικά κονδύλια, αλλά τής δίνουν και τη χαριστική βολή μέσω της υψηλής φορολογίας.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για “προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας και των φορέων της και της πλήρους υπαγωγής τους στις επιταγές της αγοράς δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στους νέους ερευνητές”.

Οι νέοι ερευνητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, που παρακρατούνται από τις αμοιβές τους.

“Το πρόβλημα έχει οξυνθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, καθώς με βάση το ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α’ 122) και το ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α’ 17), η πλειοψηφία των συμβάσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και νέων ερευνητών που απασχολούνται σε ερευνητικά προγράμματα (ΘΑΛΗΣ κ.α.) αμείβονται μέσω Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αν συνυπολογιστούν ο φόρος παρακράτησης, το ΦΠΑ (23%) και οι ασφαλιστικές εισφορών, το σύνολο τον κρατήσεων ανέρχεται σε ποσοστό ακόμα και πάνω από το 70% της προβλεπόμενης αμοιβής τους”, υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους.

Κανονικά, με βάση την ΑΥΟ 1040588/1700/528/0014/ΠΟΛ.1128/ΦΕΚ Β`335/23/4/9 (άρθρο 4 παράγραφος 5) θα έπρεπε να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Ή σε περίπτωση που δεν απαλλάσονται μα έχουν έκπτωση ίση με το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής στο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα. Αυτό όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταστρατηγείται από τις επιτροπές ερευνών των ιδρυμάτων.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, η οποία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο “την ήδη επιβαρυμένη θέση των εργαζόμενων ερευνητών” και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να μάθουν τι μέτρα θα πάρουν για αυτή την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα