Έρευνα για τα τοξικά απόβλητα από τα χρυσωρυχεία Χαλκιδικής

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αννα Καραμόσχογλου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής, ζητώντας να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται η κατηγορία της «υποβάθμισης περιβάλλοντος» και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5 Οκτωβρίου καπετάνιος πλοίου αρνήθηκε να φορτώσει κοντέινερ με φορτίο πιθανά τοξικών ορυκτών υλών, στο οποίο παρατηρήθηκε διαρροή, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης απάντησε ότι τα φορτία που δεν είναι καλά συσκευασμένα απομακρύνονται από το λιμάνι, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» διευκρίνισε ότι το εν λόγω υλικό είναι εμπορεύσιμο συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, το οποίο παράγεται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Τη μεταφορά των κοντέινερ έχει αναλάβει η Balkan Logistics ΕΠΕ, που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης του Δήμου Δέλτα και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Ορους λειτουργίας της, με απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου διέρρευσαν παρεμφερή υλικά από φορτηγό αυτοκίνητο που υπέστη βλάβη στην περιοχή της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης. Ο Φορέας Διαχείρισης Βόλβης περιμένει απάντηση σχετικά με τη χημική σύσταση του μεταφερόμενου υλικού και τις συνθήκες μεταφοράς του, τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων της Β” Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ενώ για το περιστατικό διενεργείται άλλη προκαταρκτική εξέταση κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης υπέβαλε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον, από τη δεύτερη σε διάστημα τριών εβδομάδων διαρροή πιθανά τοξικών αποβλήτων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».
«Η διακίνηση των κοντέινερ μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων διεξάγεται με απόλυτη τήρηση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, που τηρούνται με ευλαβική προσήλωση και φυσικά μετά από ελέγχους τους οποίους πραγματοποιούν οι τελωνειακές και λιμενικές αρχές», ανακοίνωσε χθες ο ΟΛΘ σχετικά με την ερώτηση του ευρωβουλευτή.

Πηγή: enet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα