Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

H χθεσινή σας απόφαση σάς επιφορτίζει αυτόματα με τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα απότελέσει υπόδειγμα, δικαιολογώντας το εσπευσμένο του τερματισμού της νυν κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η ευθύνη και το έργο που καλείστε να διατελέσετε σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι συνεπώς τεράστια. Και με τον όρο ευθύνη δεν αναφέρομαι επ” ουδενί στην πολιτική ευθύνη.

Χθές προσπαθούσα να βρω ένα αξιόλογο επιχείρημα που να τεκμηριώνει επαρκώς αυτή σας την πράξη. Κατέληξα, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως μία εκ” βάθρων αναδιοργάνωση, ή καλύτερα μια εκ” νέου σύσταση

της κρατικής τηλεόρασης ίσως και να απαιτούσε την προσωρινή (!) αναστολή της λειτουργίας της. Σας επισημαίνω όμως πως τόσο δραστικά μέτρα, δημιουργούν και αντίστοιχα υψηλές προσδοκίες.

Σκεπτόμενος σήμερα την εν λόγω απόφαση πιο αποστασιωποιημένα και με τη νηφαλιότητα που τέτοια ζητήματα απαιτούν, κατέληξα στις δύο εκ” διαμέτρου αντίθετες δυνατότητες που σας δίνονται. Η πρώτη, είναι να μη σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων – τις οποίες εσείς εξ” ολοκλήρου δημιουργήσατε – με αποτέλεσμα τον πλήρη εξευτελισμό σας, που αυτή τη φορά δε θα μπορείτε να τον αποδόσετε σε κανένα κομματικό και μη συμφέρον. Η δεύτερη, είναι η δημιουργία ενός ενημερωτικού φορέα που δε θα μειονεκτεί σε τίποτα σε σχέση με αντίστοιχους καταξιωμένους οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Στη δεύτερη και φυσικά δυσεπίτευκτη περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε υπ” όψη σας, ότι μία συγχώνευση κι ένας κατά πολύ ελαττωμένος αριθμός εργαζομένων θα είναι απλά μια ημιτελής προσπάθεια που μόνο πικρές αναμνήσεις θα ξυπνά και που θα μπορούσε να είχε γίνει και χωρίς «λουκέτα». Το ζητούμενο είναι μία ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, ώστε να πάψει να θυμίζει το «φτωχό συγγενή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει τη βελτίωση των υποδομών, αλλα κυρίως της εικόνας που αυτός ο φορέας θα προωθεί. Η συχνή έλλειψη επαγγελματισμού σε ό,τι αφορά την πλαισίωση του προβαλλόμενου περιεχομένου, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η ΕΡΤ είναι υποδεέστερη των υπολοίπων. Πρόκειται για τραγικό λάθος! Επί της ουσίας, το αρχείο της ΕΡΤ είναι ασύγκριτο με οποιοδήποτε άλλο αρχείο της χώρας. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως μέχρι τώρα αποτελουσε ένα λάνθασμένα και μερικώς εκμεταλλευόμενο πλούτο. Δε θα αναφερθώ στο θέμα της διαφθοράς. Νομίζω το γνωρίζετε – όπως και τις ευθύνες σας επ” αυτού – πολύ καλύτερα από εμένα.

Η ευθύνη είναι μεγάλη όπως μεγάλο θα είναι και το τίμημα που θα πληρώσετε εάν αποτύχετε. Τέλος, θεωρώ σημαντικό να γνωρίζετε πως η παρούσα επιστολή συντάχθηκε από έναν αποστασιωποιημένο και, πιστεύω, αμερόληπτο παρατηρητή. Στις δύο φορές που είχα μέχρι στιγμής το δικαίωμα ψήφου, δε σας ψήφησα. Μη γίνετε για άλλη μια φορά η δικαίωση της επιλογής μου να εγκαταλείψω την Ελλάδα, στα 18 μου χρόνια.

Με εκτίμηση,
Ιάσονας

Υ.Γ.: Πολλοί συμφοιτητές σήμερα με ρώτησαν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Παραλείποντας το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, απάντησα ότι πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμισή της. Ελπίζω οι πράξεις σας να μη με διαψεύσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα