Έντονες αντιδράσεις για το κούρεμα 47,5% στην Τράπεζα Κύπρου

Στο 47,5% κάθισε η «μπίλια» για το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εμφανίστηκε πάντως να διαφωνεί με αυτήν την εξέλιξη. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων οίκων, θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό, χωρίς όμως να αναφέρει ποιό θα μπορούσε

να είναι αυτό.

Σημειώνεται πως έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων και με τη συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο ένα επιπλέον 10%. Ένα 5% θα μετατραπεί σε μετοχές κι άλλο 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα.

Η επισημοποίηση του «κουρέματος» στο 47,5% προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ το χαρακτήρισε «κλοπή» και «βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος», αφού αίρει την εμπιστοσύνη του κοινού για την ασφάλεια των καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα σημείωσε πως το υψηλό ποσοστό «κουρέματος» στην Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δε διαπραγματεύεται, αλλά απλώς αποδέχεται τις ακραίες απαιτήσεις της τρόικας. Οι Οικολόγοι αποκάλεσαν ποταπές κι επικίνδυνες τις απαιτήσεις της τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα