Ένα εκατομμύριο οι Σύροι πρόσφυγες

Το ένα εκατομμύριο άγγιξε ο αριθμός των Σύρων που έχουν καταγραφεί ή λαμβάνουν βοήθεια ως πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την περιοχή της Συρίας.

«Η Συρία οδεύει προς την ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή, εκατομμύρια ακόμη έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και χιλιάδες εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η ικανότητα της διεθνούς

ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει».

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες από την 1η Ιανουαρίου 2013. Περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά και η πλειοψηφία τους είναι κάτω των 11 ετών. Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Οι Σύροι επίσης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

«Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από τη γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής, την ανταπόκριση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την οικονομική υποστήριξη των κυβερνήσεων και των ιδιωτών», δήλωσε ο Guterres.

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι είναι σοβαρός ο αντίκτυπος της άφιξης τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων σε γειτονικές χώρες. Ο πληθυσμός του Λιβάνου έχει αυξηθεί μέχρι και 10%. Στην Ιορδανία, οι υπηρεσίες παροχής ενέργειας, νερού, υγείας και εκπαίδευσης έχουν φτάσει στα όριά τους. Η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκ. δολάρια για την κατασκευή 17 προσφυγικών καταυλισμών, ενώ και άλλοι ακόμα καταυλισμοί βρίσκονται υπό κατασκευή. Το Ιράκ, το οποίο παλεύει με τη δική του κρίση, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί, δέχτηκε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία την περασμένη χρονιά.

«Δεν πρέπει απλώς να αναγνωρίσουμε την αμέριστη δέσμευση αυτών των χωρών να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους πρόσφυγες της Συρίας, πρέπει επίσης να τους υποστηρίξουμε μαζικά» επεσήμανε ο Guterres.

Το Δεκέμβριο του 2012, το Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης του ΟΗΕ για τους Σύρους Πρόσφυγες εκτιμούσε ότι 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία θα έφταναν σε γειτονικές χώρες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα