Εμπρός γκρεμός και πίσω… γαλάζιο ρέμα για τον Μητσοτάκη

Η τελευταία πράξη του θεάτρου του… απορρήτου στη Βουλή την Παρασκευή για τις παρακολουθήσεις ανέβασε ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Ετσι εξηγείται και η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με το προεδρείο της Βουλής να οριστεί η συνεδρίαση σε ημερομηνία που ήταν γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσίαζε σε προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπήρχε άλλωστε

η πεποίθηση ότι θα επιστρέψει από εκεί «νικητής» και ότι οι προτάσεις του θα εισακουστούν, κάτι που ουσιαστικά δεν συνέβη ούτε αυτήν τη φορά.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει «στέκεται στα πόδια» της μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτεί και στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί. Επομένως ρίχνουν το βάρος στο συντονισμένο και σταθερό ξεδίπλωμα της προεκλογικής ατζέντας, επιχειρώντας να διαστρεβλώνουν κάθε συζήτηση σε εκλογικό δίλημμα, με την ελπίδα να κινητοποιήσουν και τους «γαλάζιους» βουλευτές που παραμένουν σιωπηροί και σκεπτικοί.

Αναμμένη η «γαλάζια χύτρα»

Την ώρα που στην αντιπολίτευση στρέφουν το ποντάρισμά τους στην ακρίβεια, στο στρατόπεδο της κυβέρνησης θεωρούν ότι το δυνατό τους χαρτί είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού, με την ελπίδα το προσεχές διάστημα να έρθουν «καλά οικονομικά νέα από την Ευρώπη».

Το σκάνδαλο με την υπογραφή Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται ως «τελειωμένη υπόθεση» και η προσπάθειά τους επικεντρώνεται στο πώς θα σπρώξουν τον πρωθυπουργό «προς τα εμπρός». Οι εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας με τη συνοδεία τηλεοπτικών καμερών και φωτογράφων στην… επαφή του με τον κόσμο θεωρείται ότι θα θολώσει την κρίση των πολιτών που βλέπουν ότι τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά.

Ομως πριν από την ανασφάλεια των πολιτών στο επιτελείο του πρωθυπουργού πονοκεφαλιάζουν με αυτήν των βουλευτών, η οποία αντί να κάμπτεται εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Πριν από δεκαπέντε ημέρες η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ αποκάλυψε τον αναβρασμό στο εσωτερικό της. Παράπονα για τη στάση συγκεκριμένων υπουργών, γκρίνια για καθυστερήσεις, καχυποψία για τα χρίσματα στις επερχόμενες εκλογές, εντάσεις μεταξύ «συντοπιτών» και εσωτερικοί ανταγωνισμοί.

Την περασμένη Δευτέρα την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και η κάθε άλλο παρά πανηγυρική σύναξη των επικεφαλής των διοικουσών επιτροπών εκλογικής περιφέρειας (ΔΕΕΠ) και δημοτικών τοπικών οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) στο ΟΑΚΑ. Εκεί που συγκεντρώθηκαν οι τοπικοί παράγοντες και πολιτευτές ανά την Ελλάδα, με αρκετούς εξ αυτών να μεταφέρουν τα έντονα παράπονά τους στον γραμματέα Παύλο Μαρινάκη και άλλους κομματικούς επιτετραμμένους, οι οποίοι πάσχιζαν να τους καθησυχάσουν με δικαιολογίες για τις «καινοτόμες» τακτικές επικοινωνίας του Μαξίμου.

Εμπειρα «γαλάζια» στελέχη ωστόσο αναγνωρίζουν πως η κατάσταση που επικρατεί εντός του κόμματος δεν αντιμετωπίζεται με ωραία λόγια των συνεργατών του πρωθυπουργού ούτε του ίδιου. Αντιθέτως, γίνεται ξεκάθαρο πως η προβολή συγκεκριμένων προσώπων με τη φανερή ή έμμεση στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στρατηγική επιλογή. Αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μείνουν με τον «μουτζούρη», όμως ακόμη παραμένουν επισήμως σιωπηλοί.

Ξανά η ατζέντα του ’19

Η επίσκεψη στήριξης του πρωθυπουργού στην ΕΛΑΣ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο στα τέλη της εβδομάδας ήταν αποκαλυπτική.

την αστυνομία απολύτως εκτεθειμένη με τα συνεχή περιστατικά παραβατικότητας και την εμπλοκή στελεχών της σε εγκληματικές δραστηριότητες, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε μια διασκευή του δόγματος του πατρός του «εσείς είστε το κράτος». Στόχος η προφανής ανάγκη προστασίας των σχέσεων της Δεξιάς με τα σώματα ασφαλείας αλλά και με τους οπαδούς της «τάξης και ασφάλειας», σε μια στιγμή που μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιλαμβάνεται και αντιδρά για τα «λυμένα χέρια» των αστυνομικών.

Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς. Το ίδιο και στο μεταναστευτικό με τον κόλαφο της OLAF για τις επαναπροωθήσεις με τις πλάτες της Frontex, παρομοίως και στο φιάσκο του ειδικού δικαστηρίου για τη Novartis, όπως και με την αποδόμηση του ΕΣΥ.

Ακόμη και στον τομέα της ακρίβειας, όπως απέδειξε και ο ευνοούμενος του Μαξίμου Κώστας Κυρανάκης. Η δήλωσή του για τον ΦΠΑ στα μακαρόνια που εάν η κυβέρνηση τον μειώσει, θα ευνοηθούν δήθεν οι πλούσιοι δεν ήταν ούτε φάλτσο ούτε γκάφα. Τουναντίον, έγινε σε πλήρη συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και εκφράζει επί της ουσίας την κυβερνητική γραμμή για την ακρίβεια. Ετσι, μετά τα… Cayenne –του εκλεκτού Σκυλακάκη– που ευθύνονται για τη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, απέναντι στο ράλι ανατιμήσεων και αισχροκέρδειας η κυβέρνηση προτάσσει τους πλούσιους… μακαρονάδες πασχίζοντας να προστατεύσει ακόμη έναν προϋπολογισμό στήριξης των πλέον ισχυρών.

Την αγωνία πάντως που προκαλεί ο ανταγωνισμός από τα κόμματα Βελόπουλου και Κασιδιάρη προδίδει και η συμπεριφορά πρωτοκλασάτων υπουργών να παρέμβουν στον ακροδεξιό και φασιστικό χώρο, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Κικίλια – Βορίδη. Ο πρώτος έφτασε να ζητάει τιμωρία των παιδοβιαστών του Κολωνού πριν από την καταδίκη τους, ενώ ο δεύτερος πρότεινε ως τιμωρία ακόμη και τον χημικό ευνουχισμό. Και οι δύο προκάλεσαν αρνητικά εσωκομματικά σχόλια, χωρίς ωστόσο να πάρει κανείς αποστάσεις. Ο πρώτος οφείλει την ανοχή αυτή –ακόμη– στον τζίρο του τουρισμού, αλλά η εντυπωσιακή στήριξη του δεύτερου από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προκάλεσε αίσθηση – και όχι μόνο στα χαμηλά κλιμάκια του κόμματος. Απαντες όμως κατάλαβαν πού στοχεύει αυτή η στροφή, η οποία αποτελεί πρόγευση της επαναφοράς της αντιδραστικής ατζέντας του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα