Διεθνείς οργανώσεις Τύπου: Να ελεγχθούν άμεσα από την ΕΕ τα κινητά ελλήνων δημοσιογράφων για λογισμικά παρακολούθησης

Το αίτημα ελλήνων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών να ελεγχθούν από την ΕΕ τα κινητά τους τηλέφωνα για λογισμικά παρακολούθησης, στηρίζουν με νεότερη ανακοίνωσή τους τέσσερις από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις Τύπου.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις European Centre for Press and Media Freedom

(ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και OBC Transeuropa (OBCT) ενώνουν τη φωνή τους με τους δημοσιογράφους που έχουν απευθύνει επίσημο αίτημα στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης και οι ίδιοι.

Οι οργανώσεις, αναφερόμενες στις περιπτώσεις των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη τονίζουν ότι «και οι δύο περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αποδόθηκαν ευθύνες ούτε αποκαλύφθηκε η πλήρης αλήθεια. Οι οργανώσεις μας συμμερίζονται τις ανησυχίες ότι αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου της βαθύτερης παρακολούθησης Ελλήνων δημοσιογράφων από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς».

Παράλληλα, σε σχέση με το αίτημα των ελλήνων δημοσιογράφων οι τέσσερις οργανώσεις σημείωνουν: «Στα τέλη Σεπτεμβρίου, Έλληνες δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές απηύθυναν έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματοδότηση και την απαραίτητη υποδομή ώστε να για να ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα για ίχνη παρακολούθησης. Επί του παρόντος, οι εσωτερικοί μηχανισμοί κυβερνοασφάλειας της ΕΕ έχουν εντολή μόνο για τη έλεγχο των συσκευών των ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ» και συνεχίζουν:

«Προτρέπουμε και εμείς με τη σειρά μας την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει ισχυρές συστάσεις για αυστηρότερη ρύθμιση σχετικά με την πώληση, το εμπόριο και τη χρήση αυτών των ειδών παρεμβατικών όπλων επιτήρησης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια από τους κρατικούς θεσμούς».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι φόβοι και να εντοπιστούν τηλέφωνα δημοσιογράφων που έχουν παρακολουθηθεί, σημειώνουν ότι «εάν και όταν εντοπιστούν πρόσθετες μολύνσεις, τόσο οι εταιρείες επιτήρησης που εμπορεύονται αυτά τα εργαλεία όσο και οποιδήποτε παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών ή των αρχών επιβολής του νόμου, που τα αναπτύσσουν αδικαιολόγητα εναντίον δημοσιογράφων πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Οι οργανώσεις μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και να τεκμηριώνουν όλες τις μελλοντικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους», καταλήγει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν το  ECPMF, το FPU, το IPI και το OBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα