Πως δεν απέδρασε ο Βλαστός

Ήταν λίγο μετά τις 16.45 το απόγευμα της Κυριακής, όταν ένα ελικόπτερο πέρασε χαμηλά πάνω από τις φυλακές Τρικάλων και σταμάτησε ακριβώς στη μέση του προαυλίου, λίγα μέτρα από το έδαφος. Οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου άνοιξαν πυρ κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ώστε να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Περίπου 500 σφαίρες αργότερα, το ελικόπτερο ήταν καθηλωμένο στο έδαφος και οι επιβάτες του είχαν συλληφθεί.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ, υποπολυβόλα

τύπου Uzi και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του».

Ο κρατούμενος που προσπάθησε να αποδράσει ήταν ο γνωστός βαρυποινίτης, Παναγιώτης Βλαστός, ένας εκ των απαγωγέων του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της απόπειρας τραυματίστηκαν ελαφρά ο πιλότος του ελικοπτέρου και ο Βλαστός, καθώς η ανεμόσκαλα στην οποία προσπάθησε να ανέβει μπλέχτηκε και ο βαρυποινίτης κατέληξε στο έδαφος.

Όμηρος ο πιλότος

Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και έμπειρος χρήστης ελικοπτέρων είναι ο πιλότος που τραυματίστηκε κατά τη χτεσινή κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης που σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσακιρίδη, απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του διευθυντή πτητικών μέσων της εταιρείας Air Lift, με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Το ελικόπτερο και η πορεία του

Το ελικόπτερο, είχαν νοικιάσει δύο μέρες νωρίτερα ένας άνδρας και μία γυναίκα. Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση των Τρικάλων νοικιάστηκε στον Ασπρόπυργο και θα κατευθυνόταν, υποτίθεται, στην Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Ασπροπύργου έχει συνδεθεί και με την παλαιότερη απόδραση Ριζάι – Παλαιοκώστα. Μάλιστα η εταιρεία από την οποία ενοικιάστηκε το ελικόπτερο για την επιχείρηση των Τρικάλων είναι η ίδια η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα Ριζάι το 2006. Μάλιστα φαίνεται ότι και στις δύο επιχειρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί τηλεφωνικά από τον Αλβανό δράστη, με την παράλληλη αποστολή fax από ξενοδοχείο του Βόλου. Λίγο πριν από τις 16:00 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί επιβιβάστηκαν ο Έλληνας και ο Αλβανός δράστης και μαζί με τις δύο γυναίκες «υποτίθεται» ότι θα κινούνταν προς Θεσσαλονίκη.

Στις 16:13 ο πιλότος του ελικοπτέρου δηλώνει βλάβη στον κινητήρα και πιθανή προσγείωσή του. Από εκεί και έπειτα χάνονται οι επικοινωνίες μαζί του. Το κέντρο διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας φαίνεται να διαπιστώνει ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα και κινείται προς τα Τρίκαλα.

Στις 16:54, το ελικόπτερο μετά από κάποιες αναγνωριστικές πτήσεις φθάνει πάνω από τις φυλακές και το προαύλιο της Α’ Πτέρυγας. Οι δράστες πετούν τις δύο αυτοσχέδιες ανεμόσκαλες συνδεδεμένες με γάντζους.

Στις 16:55 οι δράστες ξεκινούν να πυροβολούν προς τις σκοπιές και τους φρουρούς των φυλακών, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά.

Στις 17:07 το ελικόπτερο καθηλώνεται πιασμένο από τον γάντζο και τα πυρά των φρουρών στο πάρκινγκ των φυλακών.

Όταν το ελικόπτερο έφτασε στα Τρίκαλα, οι δύο επιβάτες εξανάγκασαν τον πιλότο να δηλώσει βλάβη στον Πύργο Ελέγχου, και να κινηθεί προς την περιοχή των φυλακών.

Πιάστηκαν οι γάντζοι

Σύμφωνα με αξιωματικούς, οι δράστες πέταξαν τις δύο ανεμόσκαλες με τους γάντζους. Ο ένας πιάστηκε όμως σε ένα στύλο με τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, με το ελικόπτερο να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Ο Παναγιώτης Βλαστός αρχίζει να ανεβαίνει την σκάλα. Ο πιλότος επιχειρεί να ανέβει σε ύψος τραβώντας τη σκάλα. Αυτή φαίνεται πως ξεπιάστηκε από το ελικόπτερο με αποτέλεσμα την πτώση του Βλαστού από ύψος περίπου 8 μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη γνάθο και το χέρι.

Στη δεύτερη ανεμόσκαλα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, επιχείρησε να ανέβει ο συγκρατούμενος του Παναγιώτη Βλαστού, ο 40χρονος Δημήτρης Μπαλτάς γνωστός από τη ληστεία της Αλλονήσου το 2010 και την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και τη δολοφονία του 39χρονου ταμία Δημήτρη Μαντούβαλου, ωστόσο δεν έκανε καμία κίνηση διαπιστώνοντας τη σφοδρή ανταλλαγή των πυροβολισμών.

Η δεύτερη ανεμόσκαλα με τον γάντζο πιάστηκε εκ νέου σε στύλο του συρματοπλέγματος προκαλώντας την καθήλωση του ελικοπτέρου παράλληλα με τους πυροβολισμούς που δεχόταν από τους φρουρούς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως το ελικόπτερο δεν έχει ιδιαίτερα σημάδια από σφαίρες.

Γνώριζαν πως θα γινόταν απόπειρα

«Πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, δόθηκαν κάποιες οδηγίες και με την αυτοθυσία που επιδείχθηκε από τους φύλακες απεφεύχθη αυτή η απόδραση», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης χθες το απόγευμα ενώ το πρωί της Δευτέρας σε δηλώσεις του για το περιστατικό είπε: «Είχαμε πληροφορία ότι είναι κάποιες φυλακές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Τρικάλων» και σημείωσε ότι υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα στις φυλακές Τρικάλων σε σύγκριση με άλλες φυλακές και επανέλαβε ότι, από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε πληροφορίες για σχέδια απόδρασης από καταστήματα κράτησης.

Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργόυ Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, το υπουργείο είχε στη διάθεσή του συγκεκριμένη πληροφορία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, για το λόγο αυτό είχε μπει πρόσθετο πλέγμα στις φυλακές Τρικάλων.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου μιλώντας στο Mega δήλωσε πως μέσα στον καταιγισμό πυρών -κατά τον οποίο ανταλλάχτηκαν τουλάχιστον 500 σφαίρες σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- το ελικόπτερο επιχείρησε δύο φορές να παραλάβει τον Βλαστό, ενώ όπως φέρεται να δήλωσε ο χειριστής στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, μέσα στο ελικόπτερο υπήρχε και σάκος με εκρηκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή αναζητούνται.

Ο δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης μιλώντας στο vima.gr αναφέρθηκε στην «ανάγκη άμεσης μεταφοράς του πελάτη του στο νοσοκομείο» και ζήτησε την «διεξαγωγή έρευνας για τους πυροβολισμούς από πλευράς των φρουρών της φυλακής».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ακριβώς 3 χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι απέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Σημειώνεται ότι παρά τις τότε εξαγγελίες δεν ελήφθη εν τω μεταξύ κανένα προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της ενοικίασης ελικοπτέρων από κακοποιούς και τις αποδράσεις αυτού του είδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα