Απεργιακό συλλαλητήριο για το αντεργατικό νομοσχέδιο – «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», κραυγάζουν οι πυροσβέστες (Εικόνες)

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη.

Η σημερινή μέρα βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς προβλέπεται να ψηφιστεί στη Βουλή

το αντεργατικό νομοσχέδιο με την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη που θα επιτρέπει την εργασία τις Κυριακές αλλά και τις 13 ώρες νόμιμης εργασίας ημερησίως.

Με αφορμή αυτό το γεγονός προκηρύχθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία συμμετέχουν πολλά συνδικάτα και ομοσπονδίες εργαζομένων, με την ΑΔΕΔΥ να πρωτοστατεί αλλά τη ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει.

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 10:30, τόσο στα Προπύλαια όσο και στην πλατεία Συντάγματος, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική». Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποιεί στο Σύνταγμα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτώντας, επίσης, την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργατικά σωματεία, συγκεντρώθηκαν μετά τις 10:30 στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και απαιτώντας την απόσυρσή του.

«Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή», δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του “κόστους-οφέλους”, σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Γι’ αυτό η λύση είναι μια: Ένας για όλους και όλοι για έναν».

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το “παρών” έδωσαν δάσκαλοι και καθηγητές, όπως προανήγγειλε και η ΟΛΜ, όπως και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκήρυξε προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία “με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είχε προχωρήσει η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

Λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και σε συνδυασμό με την συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τους δρόμους της Αττικής..

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί».

Οργή πυροσβεστών – «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές»

Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Οι εποχικοί πυροσβέστες φωνάζουν συνθήματα για συμπλήρωση των κενών του πυροσβεστικού σώματος καθώς και για μονιμοποίηση όσων εργάζονται υπό το καθεστώς του εποχικού. «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «Κυριάκο Μητσοτάκη άκουσε καλά, χειμώνα καλοκαίρι υπάρχουνε κενά» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα» είναι κάποια από τα συνθήματα τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.) για το άδηλο εργασιακό τους μέλλον, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. Ζητούν την άμεση αξιοποίηση των 2.500 εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει τα 4.000 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τον προϋπάρχοντα νόμο 3938/11 και με τα ηλικιακά κριτήρια πρόσληψής τους ως Εποχικοί Πυροσβέστες.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.) για το άδηλο εργασιακό τους μέλλον, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. Ζητούν την άμεση αξιοποίηση των 2.500 εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει τα 4.000 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τον προϋπάρχοντα νόμο 3938/11 και με τα ηλικιακά κριτήρια πρόσληψής τους ως Εποχικοί Πυροσβέστες.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι πυροσβέστες που όλο τον προηγούμενο καιρό βρίσκονταν στα σημεία που συνέβησαν οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους από την πλατεία Συντάγματος και κινούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να επιστρέψουν μπροστά από τη Βουλή, ενώ από οποίο σημείο περνούν δέχονται το θερμό χειροκρότημα των πολιτών.

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν οι απεργίες για ΕΕΕΚΕ και Μετρό

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αλλά και οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

Συγκεκριμένα, στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Βάσει της σχετικής απόφασης, παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη (21/09), ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι του Μετρό.

Οι εργαζόμενου στο Μετρό είχαν κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη όμως το Πρωτοδικείο, όπως και στην περίπτωση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, την έκρινε παράνομη.

Πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30 θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ «αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Τραμ και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30. Θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά»

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέσα, τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Θα κινούνται κανονικά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Τα τρόλεϊ θα κινηθούν επίσης από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 21.00 λόγω της στάσης εργασίας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Τα τραμ δεν θα κινηθούν από τις 13.30 μέχρι και τη λήξη της βάρδιας λόγω της συμμετοχής τους στην 24ωρη απεργία.

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αδωνις γεωργιαδης, αθηνα, βουλη, απεργια, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, τατιανα, συνταγμα, αποσυρση, παμε, ΚΚΕ, λύση, ειναπ, ποεδην, συμμετοχή, ελλαδα, οενγε, καλοκαιρι, συμβασιουχοι, απεργιες, μετρο, τραμ, πειραιας, λεωφορεια, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, μονιμοτητα, πυρκαγιες, απεργια 26 σεπτεμβριου, νεκρος συνταγμα, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αλλαγη ωρας 2013, αιχμη, αστυνομια, εργασια, ηγεσια, πειραιως, πλαισιο, πυροσβεστικο σωμα, σημερινη, υψος, ψεμα, ωρα, αφορμη, βραδυ, γεγονος, δημοσιο, εβδομαδα, ενημερωση, εν μερει, εποχικοι πυροσβεστες, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, θεσσαλια, κυβερνηση, κινηση, λύση, ληξη, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, νοσοκομεια, οχηματων, παμε, πεμπτη, υπογραφη, ποεδην, προπυλαια, πρωι, ρεπο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σωμα, συγκεντρωση στο συνταγμα, συνθηματα, σωματειο, τις κυριακες, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, πληγες
Τυχαία Θέματα
Απεργία, -έκτρωμα,apergia, -ektroma