Ανησυχία για έξαρση μηνιγγίτιδας στο Πατρινό Καρναβάλι 2024

Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις και οι λοιμώξεις, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που εντοπίστηκαν στην Πάτρα τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα και εν όψει του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας που πλησιάζει και μαζί του καταφτάνει και το Καρναβάλι της Πάτρας, όπου

στην μεγάλη καρναβαλική γιορτή η πόλη αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο, φέτος την γιορτινή ατμόσφαιρα την επισκιάζει τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές.

Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στην πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, και περίπου 20 φοιτητές επαφές των κρουσμάτων εμβολιάστηκαν προληπτικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και ανησυχούν ότι σε μπαρ και συγχρωτισμούς μπορεί να έχουμε μεγάλη έξαρση, μιας και στην Πάτρα θα πάνε, όπως κάθε χρόνο, φοιτητές από όλη τη χώρα.

Η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, είχε μιλήσει στο Mega, για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί. Είπε χαρακτηριστικά:

«Με ασφάλεια θα έρθουν οι επισκέπτες στην Πάτρα και να γλεντήσουν στο καρναβάλι. Επίσης θα λειτουργήσει και υπαίθριο ιατρείο στο πάνω μέρος της πλατείας του Αγ. Γεωργίου, θα υπάρχει σταθμός του Ερυθρού Σταυρού ετοιμοπόλεμος για οποιοδήποτε συμβάν, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος».

Αλλά και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με αφορμή τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β’ σε φοιτητές, συνέστησε «επαγρύπνηση» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στην Αθήνα.

«Καμπανάκι» του προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος

Να μην επισκεφτούν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου όσοι έχουν συμπτώματα ίωσης και κυρίως όσοι αισθάνονται πονοκέφαλο πονόλαιμο, κακουχία και πόνους στον αυχένα, συνιστά, μέσω του ethnos.gr, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Βαγγέλης Τούλης. Ο ίδιος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ιδιαίτερα για την Πάτρα, όπου διοργανώνονται οι μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα, αφού στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα μηνιγγίτιδας τις τελευταίες μέρες.

Όπως λέει ακόμα ο κ. Τούλης, σε κάθε περίπτωση, όποιος αισθανθεί συμπτώματα ίωσης αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να μη χάσει χρόνο και να επισκεφθεί αμέσως το γιατρό, διότι στο ενδεχόμενο που πάσχει από μηνιγγίτιδα, μπορεί η κλινική του κατάσταση να χειροτερέψει πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μία ημέρα.

Χημειοπροφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα σε πάνω από 3.000 άτομα

Σύμφωνα με το thebest.gr, ιχνηλάτηση επαφών του τελευταίου 20χρονου φοιτητή που νόσησε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την Πέμπτη 07/03/24 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού αποφάσισαν να χορηγήσουν εμβόλιο σε πάνω από 30 πολύ στενές επαφές του φοιτητή, ενώ υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες να διευρυνθεί ο κύκλος των επαφών του 20χρονου στους οποίους θα δοθεί αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη.

Οι επιστήμονες δηλαδή, θα αρχίσουν από την  Παρασκευή 08/03/24 τη χορήγηση φαρμάκου στους φοιτητές που βρίσκονται σε κοινά τμήματα με τον 20χρονο, ενώ ο κύκλος θα διευρύνεται σταδιακά και από τη Δευτέρα και μετά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν οι επαφές αυτές ακόμη και τα 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 12 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση, η οποία δικαιολογεί να ανοίξει η συζήτηση για την κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα