Nίκη της Μέρκελ, χωρίς όμως αυτοδυναμία

Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία βρέθηκαν οι ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες.

•Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%
•Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%
•Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%
•Οι

Πράσινοι παίρνουν 8,4%
•Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%
•Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένουν οι «αφανείς» νικητές του ευρωσκεπτικιστικού AfD με 4,7%
• Οι Πειρατές ναυάγησαν με 2,2% και τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest-dimap, η κα Μέρκελ οφείλει τη νίκη της στο γεγονός ότι κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ενώ πήρε 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους μέχρι τώρα συμμάχους της, FDP.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι να συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πιθανότερη λύση για την Άγκελα Μέρκελ να προβάλλει ένας συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» εξάλλου τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. «Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα», όπως είπε. Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που προσέφεραν.

Φανταστικό χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι Φιλελεύθεροι να εισέλθουν στο κοινοβούλιο ώστε η Κεντροδεξιά να έχει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα