Helloween: Η εκπλήρωση ενός μεγάλου συναυλιακού απωθημένου

Ακούγεται οξύμωρο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η επερχόμενη επίσκεψη των Helloween στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Release Athens 2023 αντιμετωπίζεται από την συντριπτική πλειονότητα των οπαδών τους, ειδικά από εκείνους που τους ακολουθούν από τη δεκαετία του ’80 όταν έχτισαν τον μύθο τους στο χέβι μέταλ, σαν να είναι η πρώτη. Κι ας έχουν έρθει άλλες έξι φορές στην χώρα μας αφού καμία από τις προηγούμενες δεν ήταν με τη σύνθεση που θα τους δούμε φέτος το καλοκαίρι.

Σε… απαρτία δηλαδή, η οποία ενδεχομένως να ήταν και πλήρης αν ο ντράμερ Ingo Schwichtenberg δεν είχε χάσει τη μάχη με τους δαίμονές του πέφτοντας στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου του Αμβούργου, στις 8 Μαρτίου 1995 σε ηλικία μόλις 30 ετών. Ήταν ο τέταρτος της παρέας, μαζί με τους Kai Hansen (κιθάρα, φωνή), Michael Weikath (κιθάρα) και Markus Grosskopf (μπάσο), που το 1984 δημιούργησε το συγκρότημα το οποίο με την προσθήκη του 18χρονου Michael Kiske (φωνή) το 1986 έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ευρωπαϊκού power metal, ενώ τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από το 1985 μέχρι το 1988 έκαναν το όνομά τους συνώνυμο του είδους. Μάλιστα, μετά την αποδοχή και την εμπορική επιτυχία του «Keeper of the seven keys, part I» (1987) και «part II» (1988) πολλοί έβλεπαν στην πεντάδα από το Αμβούργο τους νέους Iron Maiden. Ήταν δε τέτοια η αναγνωρισιμότητά τους που βρέθηκαν να ανοίγουν τις συναυλίες των Βρετανών θρύλων στην περιοδεία που στις 13 Σεπτεμβρίου 1988 έκανε στάση στο γήπεδο της ΑΕΚ. Μόνο που εκείνη ήταν και η μοναδική συναυλία επί ευρωπαϊκού εδάφους που οι Helloween δεν ακολούθησαν τους Iron Maiden κι έτσι όσοι ήμασταν εκεί χάσαμε την ευκαιρία να δούμε το συγκρότημα για το οποίο μιλούσε όλη η Ευρώπη. Και μάλιστα σε μια περίοδο που όμοιά της δεν υπήρξε ξανά, τουλάχιστον δισκογραφικά.

Τον Δεκέμβριο του 1988 ήρθε το πρώτο σοκ στις τάξεις του συγκροτήματος με την αποχώρηση του Kai Hansen και πέντε χρόνια αργότερα το δεύτερο με τον Kiske να κουνάει μαντήλι το 1993, μετά την παταγώδη εμπορική αποτυχία του άλμπουμ «Chameleon». 

Με μοναδικά εναπομείναντα μέλη από την αρχική σύνθεση τους Weikath και Grosskopf και νέο τραγουδιστή τον Andi Deris, οι Helloween κυκλοφόρησαν πολλούς αξιόλογους δίσκους αλλά κανένας δεν έφτασε το μεγαλείο και την επιδραστικότητα ενός «Walls of Jericho» και κυρίως των «Keeper of the seven keys, part I» και «part II», των τριών άλμπουμ με τα οποία έχτισαν τον μύθο τους.

Τον Οκτώβριο του 1998 οι Helloween έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σε Μύλο και Ρόδον αντίστοιχα. Ακολούθησαν άλλες πέντε διπλές επισκέψεις στη χώρα μας με τελευταία αυτή του 2013 σε Fuzz Club (Αθήνα) και Principal Club (Θεσσαλονίκη), με support μάλιστα τους Gamma Ray, το συγκρότημα που έφτιαξε ο Hansen όταν έφυγε από τους Helloween. Οσες φορές τους είδαμε περάσαμε καλά, πάντα όμως υπήρχε ένα «αλλά» στην έξοδο. Σαν κάτι, κάποιος, κάποιοι να έλειπαν… Όσο καλός και τίμιος κι αν ήταν ο Deris ως αντι-Kiske, όση νοσταλγία κι αν αισθανθήκαμε βλέποντας το δίδυμο Hansen και Weikath μαζί στη σκηνή του Fuzz το 2013, όσο κι αν η εποχή Deris μετράει πολύ περισσότερα χρόνια και άλμπουμ στο ενεργητικό της από την χρυσή εποχή των Helloween…

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η επερχόμενη 13η και… τυχερή συναυλία των Γερμανών στην Ελλάδα, το Σάββατο 17 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, στην οποία θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουμε τις «κολοκύθες» με όλα τα κομμάτια τους, αυτά που έλειπαν από τις προηγούμενες επισκέψεις τους στην χώρα μας.

Με τα reunion να αποτελούν μονόδρομο για πολλά συγκροτήματα που βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και δυσκολεύονταν να γεμίσουν όχι και τόσο μεγάλους συναυλιακούς χώρους, οι Helloween δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Οι όποιες πληγές είχαν ανοίξει οι παλιές διαφωνίες φαίνεται ότι επουλώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και αν είπαμε καμία κουβέντα παραπάνω κομμάτια να γίνει βρε αδερφέ. Ετσι, σε συνδυασμό με το παλλαϊκό αίτημα της επανένωσης οι Hansen και Kiske επέστρεψαν μετά βαΐων και κλάδων το 2016 στην αγκαλιά των υπολοίπων για μια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο «Pumpkins United». Η επιτυχία του εγχειρήματος της συνύπαρξης παλιών και νέων μελών επί σκηνής, με τρεις κιθαρίστες, έναν μπασίστα, έναν ντράμερ και τρεις τραγουδιστές που μοιράζονται τα φωνητικά οδήγησε το συγκρότημα στο στούντιο για ένα νέο άλμπουμ (το «Helloween» που κυκλοφόρησε το 2021). Είχε προηγηθεί η ακύρωση της φθινοπωρινής περιοδείας του 2020 -που θα έκανε στάση και στην Ελλάδα- εξαιτίας της πανδημίας και κάπως έτσι η εκπλήρωση ενός μεγάλου συναυλιακού απωθημένου πήρε παράταση. 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 η… κολοκύθα έσκασε και οι Helloween έγιναν το πρώτο όνομα που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές για το Release Athens 2023. Από την ημέρα εκείνη όσοι μεγαλώσαμε εναλλάσσοντας στο πικάπ τα βινύλια των δύο θρυλικών «Keeper…» μετράμε αντίστροφα για τις 17 Ιουνίου όταν οι τέσσερις από τους πέντε της αυθεντικής σύνθεσης μαζί με εκείνους που ανέβηκαν και έμειναν στο άρμα των Helloween στα χρόνια που ακολούθησαν (Sascha Gerstner-κιθάρα και Daniel Löble-ντραμς) θα ξετυλίξουν 40 χρόνια ιστορίας. Αλλά ακόμα κι αν περιορίζονταν στα πρώτα πέντε δεν θα λέγαμε όχι…

Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Jinjer, οι οποίοι ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους στο περσινό Release επιστρέφουν, αυτήν τη φορά σε υψηλότερη θέση στο billing του φεστιβάλ.

Η προπώληση (από 50 ευρώ) συνεχίζεται τηλεφωνικά στο 11876, online στα www.releaseathens.gr και www.viva.gr και στα παρακάτω φυσικά σημεία: Καταστήματα Nova, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης.

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Helloween,