Debate: Η οικονομία στο μικροσκόπιο – Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τις θέσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση επιχείρησαν μέσα στο στενό πλαίσιο του debate, να αναπτύξουν οι πολιτικοί αρχηγοί, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Debate: Ευχολόγια για την ακρίβεια και πολιτικαντισμοί για market pass από τον Μητσοτάκη

«Μία από τα ίδια και ακόμα λιγότερα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της απάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο ερώτημα που δέχθηκε, για την ακρίβεια, αφού εκτός των υποσχέσεων για αυξήσεις στους μισθούς στο τέλος της τετραετίας, απέρριψε για μία

ακόμα φορά τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και δεν δεσμεύτηκε καν για επέκταση των παρόντων μέτρων στήριξης.

«Πιστεύω πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα πέσει, και όσο εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω μια επέκταση του market pass, μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτημα για το τι διαφορετικό θα κάνει μία επόμενη κυβέρνησή του εφόσον η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμείνει, μην αναλαμβάνοντας επί της ουσίας καμία δέσμευση.

Σαν να μην φτάνει αυτό, απέρριψε μετά βδελυγμίας κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και τρόφιμα, υποστηρίζοντας πως «όπου δοκιμάστηκαν δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Φυσικά, δεν παρέλειψε και πάλι να δικαιολογηθεί για την εκτεταμένη ακρίβεια με το αγαπημένο του επιχείρημα πως «το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο», επικαλούμενος πως «πέφτει πια και στη χώρα μας», αναγκαζόμενος να παραδεχτεί πως στα τρόφιμα οι τιμές παραμένουν υψηλές.

«Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες» υποστήριξε, σερβίροντας επί της ουσίας τις συνταγές που μέχρι σήμερα είναι ισχνές, και υποσχόμενος αυξήσεις στο τέλος της τετραετίας.

Τσίπρας στο debate: «Δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη σε 4 χρόνια χωρίς μεγάλες τομές»

Απάντηση στα επίμονα ερωτήματα του Αντώνη Σρόιτερ για το κόστος του «συμβολαίου αλλαγής» έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του debate, τονίζοντας πως η φορολόγηση των υπερκερδών όσων «θησαύρισαν» εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αποφέρει ανάλογη αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό», καθώς «απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας». Θύμισε ότι η ΝΔ ανεβοκατέβαζε το κόστος του προγράμματος, εξηγώντας πως όσοι σημείωσαν «ρεκόρ κερδοφορίας σε βάθος εικοσαετίας» θα φορολογηθούν ανάλογα, γεγονός που θα δρομολογήσει την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

Τόνισε δε πως τα funds «δεν θα παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων», ενώ στην follow-up ερώτηση του παρουσιαστή του Alpha για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε πως «είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει 10 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις να μας λένε: ¨Πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις σε υπαλλήλους και συνταξιούχους;¨».

Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας πως «αν δεν κάνουμε μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Debate: Ναι στη σταθερότητα, όχι στην στασιμότητα λέει ο Ανδρουλάκης – Πυρά κατά Μητσοτάκη

Ναι στη σταθερότητα, όχι στην στασιμότητα, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση, έδωσε έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και την άρση των ανισοτήτων. Οι προτάσεις για αυτά είναι περίπου 1 δις ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (νέο ΕΚΑΣ για 350.00 συνταξιούχους, κατάργηση προσωπικής διαφοράς).

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με παρακμή και δημοσιονομικές περιπέτειες. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Αυτά τα πρόσωπα έχουν κριθεί. (…) Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή», ανέφερε και εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς χωρίς να τον κατονομάσει. Απαρίθμησε στη συνέχεια στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κοστολογημένο πρόγραμμα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι σε σταθερότητα, όχι στην παρακμή. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες. (…) Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των φτωχότερων. Έχουμε πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις ανισότητες».

Δημήτρης Κουτσούμπας στο debate: Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το πρόγραμμα του ΚΚΕ

Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο από την σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΚΚΕ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην τηλεμαχία. Απέρριψε τις αιτιάσεις πολιτικών αντιπάλων του ότι προβάλλει το ΚΚΕ και ακούγονται ωραία αλλά είναι ανεφάρμοστα. «Ανεφάρμοστα είναι για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο», αντέτεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δεν είναι ανεφάρμοστα, πρόσθεσε, όταν αυτά σχετίζονται με το να υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου, τον ελληνικό λαό. και συμπλήρωσε: «Ανεφάρμοστο, για παράδειγμα, δεν είναι σήμερα τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται κατά 95% από τον εργαζόμενο λαό, από τα φτωχά στρώματα και το 5% μόνο να προέρχεται από το μεγάλο κεφάλαιο, από τους λίγους», αντέτεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είναι ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, επεσήμανε ότι « όλα τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαϊκής εποπτείας». Οπως είπε όλα αυτά προϋποθέτουν τουλάχιστον 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση βγει την επόμενη μέρα«που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό, που είναι γονατισμένος μια δεκαετία και βάλε τώρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε επίσης ενδεικτικά ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτερο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα σχέδια και προτάσεις νόμους «τα άλλα κόμματα, και δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης δε συζητώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν, ενώ είναι πραγματικά φιλολαϊκά προγράμματα». Μάλιστα, σημείωσε ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, νόμοι ενάντια στη φορολογία, τη φοροληστεία του λαού, για αύξηση του κατώτερου μισθού, για επαναδιαπραγμάτευση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, «δεν ψηφίστηκαν ενώ θα μπορούσαν».

Βαρουφάκης στο Debate: Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση αλλαγής νομίσματος

Λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά και λάθος η έξοδος από το ευρώ, γιατί θα είχε μεγάλο κόστος, επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύστημα πληρωμών η «Δήμητρα» και όχι νομισματικό σύστημα. Με ευρώ θα λειτουργεί και μπορεί να οδηγεί σε δημοσιονομική ελευθερία κράτη, όπως η Ελλάδα.

«Δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, εξωτραπεζικό, θα είναι το μέλλον. Αυτές οι χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες, το στήνουν πάνω στο λογισμικό τους σύστημα. Εμείς που δεν έχουμε κεντρική τράπεζα μπορούμε να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα