Bραζιλία: Η στρατιωτική αστυνομία αναλαμβάνει την καταστολή

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, ανακάλεσαν την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, και

άλλες μικρότερες πόλεις έχουν ανακαλέσει τις αυξήσεις των εισιτηρίων ωστόσο παραμένει ακόμα αβέβαιο εάν αυτή η κίνηση καταφέρει να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, καθώς όπως φαίνεται η αύξηση στις τιμές αποτελεί μόνο την αφορμή για τις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την ανάπτυξη δυνάμεων της στρατιωτικής αστυνομίας σε πέντε πόλεις.Οι δυνάμεις θα αποσταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές την Τρίτη στο Σάο Πάολο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η Ρεσίφε είναι η μόνη από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, η οποία δεν έχει ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις. Πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν για το χρονικό διάστημα παραμονής των μονάδων αυτών.

Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι διαμαρτυρίες άρχισαν με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου, αλλά σύντομα γενικεύτηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Πρόκειται για τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από το 1992 όταν ο λαός είχε βγει στους δρόμους κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα