80% κούρεμα στη Λαϊκή, 50% στην Κύπρου, ανοιχτά τα καταστήματα στην Ελλάδα


Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο δε λέει να κοπάσει. Οι κύπριοι πολίτες εμφανίζονται οργισμένοι, τόσο με την πολιτική ηγεσία όσο και με τους ευρωπαίους ηγέτες,για τους χειρισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Το περιβόητο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων εκτιμάται ότι ίσως φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου,

εκτίμησε ότι ίσως το κούρεμα φτάσει στο 50% για την Κύπρου και στο 80% για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Την ίδια ώρα οι ευθύνες των όσων ευθύνονται για την κρίση στην κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, έχουν αρχίσει να αναζητούνται. Ο κ. Σαρρής, υποστήριξε ότι ο “κατήφορος” της Λαϊκής άρχισε το 2007, όταν η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε δημόσια για το διορισμό ποινικών ανακριτών που θα διερευνήσουν την υπόθεση. Τα βλέμματα στρέφονται και προς τον ελλαδικό χώρο. Το παιχνίδι μόλις έχει ξεκινήσει και κανείς δε γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Τα πάντα μοιάζουν πιθανά.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και ότι κρατήθηκε στον “αναπνευστήρα” για δύο χρόνια. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurogroup» και εκτίμησε ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής, σε συνένετευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 9,89 μίλησε με σκληρά λόγια για την κατάσταση που έχει διαμορφωθε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά.

«Το πλιάτσικο είναι μικρή λέξη για τη Λαϊκή. Είχαμε μία εισβολή απατεώνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που ολοκληρώθηκε με τσουνάμι από τρόικα και Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να δοθούν στην επιτροπή θεσμών τα ονόματα όσων έβγαλαν μεγάλα ποσά από τις κυπριακές τράπεζες, ενώ θα διερευνηθούν και ευθύνες ατόμων από την Ελλάδα.

Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Παράλληλα τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων οριστικοποιεί η Κύπρος. Στόχος είναι να αποτραπεί μαζική εκροή καταθέσεων, ούτως ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες αρχικά ήταν να ανοίξουν αύριο Πέμπτη. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραμείνουν και αύριο κλειστές.

“Οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι την Πέμπτη… Αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να περιορίσουμε την πιθανότητα να φύγουν μεγάλα ποσά χρημάτων και να μην επιβληθούν τιμωρητικές συνθήκες στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», δήλωσε ο Σαρρής στην κυπριακή τηλεόραση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι «χαλαροί» έλεγχοι θα εφαρμοστούν προσωρινά σε όλες τις τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει νωρίτερα ότι θα ισχύσουν για κάποιες εβδομάδες.

Ραγδαίες όμως είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου και σε επίπεδο διοίκησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρής, απομακρύνθηκε κατόπιν απόφασης της τρόικας.

Στο μεταξύ η Ρωσία προειδοποίησε τη Λευκωσία, να μην επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε υγιείς τράπεζες.

«Εάν υπάρξουν τέτοια μέτρα, αυτό δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, απλά θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα για τους συμμετέχοντες, τους καταθέτες», είπε αργά την Τρίτη σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

3 εκατ. ευρω οι καταθέσεις του ΟΤΕ στην Κύπρο

Την ίδια ώρα σε περίπου 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις του ΟΤΕ στην Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα. Αυτό διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, έπειτα από επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την έκθεσή του στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΤΕ για την πλειονότητα των καταθέσεων αυτών έχουν ήδη εκδοθεί εγγυητικές επιστολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα